Iza obveznica RS-a na Londonskoj berzi ne stoji država

Iza obveznica RS-a na Londonskoj berzi ne stoji država

"Prije nekoliko dana, predsjednik Vlade Republike Srpske je obavijestio javnost da će se Republika Srpska zadužiti putem euroobveznica na Londonskoj berzi u iznosu od 700 miliona KM. Svi ostajete nijemi na ovo kao da se dešava u nekoj drugoj državi", istaknuo je Mijatović.

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović danas je pisao Centralnoj banci i parlamentarnom rukovodstvu BiH da svojim djelovanjem obavijeste potencijalne investitore koji bi putem Londonske berze kupili obveznice RS-a, da iza njih ne stoji država BiH i da ih ona neće vraćati. Njegovo pismo NAP prenosi u cijelosti.

"Svjedoci smo da usljed veoma teške ekonomske krize, te vrlo loše ekonomske situacije u BiH, podstaknute i udarom pandemije covid-19, ukupno zaduženje Bosne i Hercegovine neprestano raste.

Preskupi državni aparat na svim nivoima vlasti značajno otežava ekonomski razvoj u našoj zemlji, što ne predstavlja nikakav signal svima vama koji ste trenutno na vlasti da se mora ući u reformu i sve snage usmeriti u razvoj privrede koja pored toga što se jedva bori da opstane na tržištu, mora finansirati i brutalno veliku administraciju na svim nivoima.

Pored svega navedenog, paralelno sa svim ovim na sceni imamo potpuno ne kontrolisano zaduženje entiteta u BiH, koji više ne biraju način i sredstva da nadomjeste deficit koji imaju u budžetu, kako bi uspjeli da finansiraju samo tekuće obaveze. Na sve to svjedoci smo da ni kreditna sredstva kojima se zadužujemo ne koristimo za strukturne reforme već isključivo za finansiranje budžetskih korisnika i troškova.

Prije nekoliko dana Predsjednik Vlade Republike Srpske je obavjestio javnost da će se Republika Srpska zadužiti putem euro obveznica na Londonskoj berzi u iznosu od 700 miliona KM. Svi ostajete nijemi na ovo kao da se dešava u nekoj drugoj državi.

Postavlja se pitanje šta će se dogoditi ukoliko Republika Srpska izvrši emisiju ovih obveznica, zaduži građane u Republici Srpskoj i ne plati svoje obaveze po istim hartijama, ko će platiti ovaj dug?

Postavlja se sljedeće pitanje, ukoliko entitet u okviru države može bez saglasnosti PSBIH i Predsjedništva BiH ući u ovakva zaduženja i to bez ograničenja, mogu li to i kantoni i opštine uraditi na svjetskom tržištu?"

Ukoliko je sve to tako postavlja se pitanje šta je onda uloga Centralne banke, Fiskalnog Vijeća BIH, Ministarstva finansija BiH?

Takođe postavlja se pitanje ukoliko EBRD, EIB, MMF, Svjetska banka i ostali međunarodni kreditori traže garanciju države za svoje kredite i saglasnost PSBiH i Predsedništva BiH kako entitet može emitovati hartiju od vrednosti na međunarodnom tržištu bez saglasnosti PSBiH i Predsjedništva BiH, jer i ovo predstavlja međunarodno zaduženje kao i sva ostala?

Postoji još niz pitanja na ovu temu kojim bi trebali da se bavite jer građani BiH vas debelo plaćaju da održavate fiskalnu i finansijsku stabilnost ove države između ostalog, ali se nažalost ne bavite time.

Kako bi spriječili novo enormno zaduženje građana u Republici Srpskoj pozivam vas da uputite zajedničko pismo putem Londonske berze kojim bi kao država obavjestili potencijalne investitore da euro obveznice Republike Srpske nemaju neophodne garancije države BiH i saglasnosti PSBiH i Predsjedništva BiH, kako to nalaže Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama BiH kod svih ostalih kreditnih zaduženja, naveo je Mijatović u svom pismu.

Izvor: sl.b.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter