Italija pobjednik Evrovizije (Foto/Video)


Italija pobjednik Evrovizije (Foto/Video)

Veliko finale Evrovizije koje se ove godine održava u Roterdamu završilo se pobjedom Italije.

Pobjednik je proglašen

Foto: Profimedia

Ovogodišnji pobjednik Evrovizije je Italija. Bend Maneskin je osvojio Roterdam pjesmom "Zitti E Buoni".

Foto: EPA-EFE/Sander Koning/POOL

Kako je Srbija prošla večeras?

Predstavnice Srbije večeras su u Roterdamu zauzele 15. mjesto.

A ovo su države koje su glasale za Srbiju:

Foto: Profimedia/ANP POOL SANDER KING

Albanija: 1 poen

Sjeverna Makedonija: 12 poena

Hrvatska: 7 poena

Foto: EPA-EFE/Sander Koning / POOL

Nakon žirija Srbija je sa 20 poena bila na 21. mjestu. Uraganke su od publike dobile samo 82 poena i završile su takmičenje sa 102 poena.

VIDEO:

 

Proces glasanja

Iako je do 2008. godine važio ustaljeni sistem glasanja po kom su o pobjedniku "Evrovizije" odlučivali isključivo glasovi publike iz svih zemalja učesnica, preokret je nastao kada su pojedine zemlje povukle svoje učešće zbog, kako su tada naveli, "nepravednog susjedskog dodjeljivanja glasova".

Upravo zbog toga je 2009. godine uspostavljen sistem po kom o pobjedniku "Evrovizije" odlučuju glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmjeri. Prema novim pravilima, svaka zemlja učesnica ima pet članova stručnog žirija, pri čemu svaki od njih mora da bude državljanin zemlje u čijem je žiriju, a podrazumijeva se da je istaknut na polju radija, televizije, muzičke produkcije ili komponovanja. Osim toga, članovi žirija ne smiju imati nikakve personalne veze sa učesnicima takmičenja.

I dok se glasovi žirija dobijaju jedan po jedan za svaku državu, glasovi publike se dobijaju za sve države odjednom, što zapravo može drastično da podigne zemlje koje su slabije prošle po glasovima žirija, i obrnuto.

U 2019. godini prezentacija glasova se malo promijenila. Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija. Izlagači će objaviti zbir bodova koje je svaka pjesma dobila SMS glasovima u svim zemljama učesnicama. Za one koji žele da znaju kako je njihova zemlja glasala, rezultati glasanja i žirija iz svake države učesnice biće dostupni ubrzo nakon Velikog finala na Eurovision.tv.

Inače, Na osnovu glasova članova žirija se stavlja spisak bodova žirija na tradicionalan evrovizijski način, tako što deset najboljih pjesama dobija bodove od 1 do 12. Na osnovu rezultata televotinga se sastavlja isti redosled bodova, s tim što se ovi bodovi saopštavaju grupno - za svaku državu onoliko koliko je dobila od svih država učesnica zbirno.

Ukoliko se desi da dvije pesme imaju isti broj glasova, prednost ima ona koja je dobila više bodova od strane publike.

VIDEO:

 

Foto naslovna: Profimedia
Video: Eurovision Song Contest/youtube.com
Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter