Istraživanje - Šta se dešava u organizumu kada popijete Viagru


Istraživanje - Šta se dešava u organizumu kada popijete Viagru

Erektilna disfunkcija pogađa čak 50 odsto muškaraca starijih od 40 godina, bilo da su uzrok ljekovi, loša cirkulacija ili nezdrave životne navike. Mnogi od njih okreću se ultimativnom lijeku u obliku “čarobne” plave tabletice. Ako vas zanima kako tijelo reaguje na Viagru i šta se zapravo događa iz minuta u minut nakon što tabletu popijete s vodom, postoji odgovor. Stručnjaci su za Daily Mail detaljno objasnili proces koji je nekim muškarcima zastrašujući, a drugima spasonosan.

Prvih 12 minuta

Toliko je potrebno da se lijek apsorbuje, a oko 20 posto muškaraca već će u ovom razdoblju dobiti erekciju. U vaskularnom sistemu, CGMP – nukleotid, izaziva opuštanje i širenje vena, što olakšava cirkulaciju, a lijek trenutno putuje kroz vene. Ali, među onima koji odmah dobiju erekciju moguć je i placebo efekt, jer upravo to očekuju.

Nakon 27 minuta

Ako nema promjena u prvih 15 minuta, erekcija će obično uslijediti kroz otprilike pola sata. U tom vremenu lijek povezuje enzim PDE5, koji rastvara CGMP i normalizuje protok krvi. Tada je veća količina CGMP-a dostupna u venama, što omogućuje veći protok krvi u penis. Prosječno vrijeme pojave reakcije na Viagru iznosi 27 minuta nakon uzimanja. Ipak, stručnjaci ističu da je to samo prosjek, zato ne treba brinuti ako se reakcija pojavi 10-ak minuta prije ili poslije.

Nakon 57 minuta

Ovo je razdoblje u kojem je Viagra dosegla svoj “maksimalan erektilni” potencijal. Lijek doseže svoju najveću koncentraciju u krvi pa se upravo zbog toga preporučuje uzeti tabletu od pola sata do sat vremena prije polnog odnosa.

Nakon četiri sata

Na svaka četiri sata koliko lijek bude u organizmu, učinci se smanjuju za 50 odsto, ali stručnjaci ističu da je seks i dalje moguć. U prva četiri sata moguća je stalna erekcija, dok se ona poslije može javljati i nestajati.

Nakon 10 sati

Čak i nakon 10 sati, stručnjaci su utvrdili da muškarci i dalje mogu lakše postići erekciju. Nakon 10 sati erekcija u prosjeku traje 23 minuta, dok je nakon 12 sati prosječno trajanje erekcije 16 minuta.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks