Istraživanja: Oko 30% građana Srpske ima antitijela


Istraživanja: Oko 30% građana Srpske ima antitijela

Rezultati prve faze Studije seroprevalencije infekcije virusa korona u populaciji Republike Srpske pokazali su da oko 30 odsto građana ima antitijela na ovaj virus, rečeno je danas u Banjaluci na predstavljanju ovih istraživanja.

U ovoj studiji učestvovalo je oko 2.000 građana, a ispitivanja su sproveli medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da su to preliminarni rezultati, koji još stižu, te da će konačni biti krajem januara.

"Кada je riječ o sjevernom dijelu Republike Srpske, što je bila zona odgovornosti banjalučkog Medicinskog fakulteta, primili smo 1.370 uzoraka krvi", naveo je Škrbić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je zabilježen veliki odziv građana da učestvuju u istraživanju, te da su određeni domovi zdravlja dodatno tražili materijale kako bi mogli prikupiti više uzoraka nego što je predviđeno.

Škrbić je naveo da je u Banjaluci 29,95 odsto građana seropozitivno, u Prijedoru oko 40 odsto, u Prnjavoru 37 odsto, Srpcu 35 odsto, te Laktašima 17 odsto, Кozarskoj Dubici 31 odsto i Čelincu 40 odsto.

"Istraživanje je zasnovano na nasumično izabranim uzorcima iz populacije, bez obzira da li su u proteklih nekoliko mjeseci prebolovali virus ili ne znaju da su bili u kontaktu, ali bitno da nisu sada aktivni", istakao je Škrbić.

On je napomenuo da je u planu i da se uradi posebno istraživanje u kojem bi se pratili oni koji su bili bolesni, da se vidi kakvo je kretanje njihovih antitijela, što će pokazati dužinu imuniteta.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je zona odgovornosti ovog fakulteta istočni i južni dio Republike Srpske, te da je primljeno oko 500 uzoraka.

"Rezultati su pokazali da je u regiji Hercegovine, gdje se nalaze Trebinje, Bileća, Nevesinje, Gacko i Berkovići, 30 odsto bila prokuženost, te isto toliko u regiji Foče, Višegrada, Rudog i Čajniča, zatim grad Istočno Sarajevo sa Han Pijeskom, Rogaticom i Sokocem oko 50 odsto, dok je u zvorničkoj regiji taj rezultat između 40 i 50 odsto", kaže Bokonjić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je značaj ovih rezultata, koji će doprinijeti da se u prvom kvartalu naredne godine napravi plan sprovođenja vakcinacije, te pokazati koje su opštine posebno ugrožene.

"Studija će se nastaviti i nakon što počnemo sa vakcinacijom, te ćemo pratiti samu efikasnost vakcina, kao i procjene za budućnost kada je riječ o segmentima društva na koja treba da obratimo posebnu pažnju", rekao je Zeljković. 

Izvor:srna