Rusija suspendovana sa Olimpijskih igara

Rusija suspendovana sa Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet suspendovao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u februaru naredne godine u Pjongčangu.

Ruskim sportistima, koji nisu imali kazne za korištenje nedozvoljenih stimulativnih sredstava, biće dozvoljen nastup, ali pod olimpijskom, a ne ruskom zastavom. Nastupiće pod nazivom "Olimpijski sportisti Rusije".

Oni neće moći da se takmiče u opremi sa ruskim obilježjima, niti će se u slučaju osvajanja zlatne medalje čuti ruska himna.

Pitanje je, međutim, da li će zvanična Rusija pristati na takav scenario...

Kako se navodi u saopštenju MOK-a, Vitaliju Mutku, nekadašnjem ministru sporta, a aktuelnom predsjedniku organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva u fudbalu, biće zabranjeno učešče na Olimpijskim igrama, u bilo kakvoj ulozi.

Odluka je donijeta na osnovu izvještaja komisije, koju je vodio švajcarski političar Samuel Šmit, a koja je istraživala da li u ruskom sportu postoji sistematski doping pod kontrolom, i uz znanje, državnih organa. 

"Postojala je sistematska manipulacija sa anti-doping pravilima i zakonima", kazao je Šmit na večerašnjoj pres-konferenciji u Lozani.

Optužbe sa Zapada da su državni vrh i službe uključene u dopingovanje sportista pojavile su se nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, a zvanična Moskva ih je više puta demantovala. Aktivno je u cijeli proces bio uključen i Vladimir Putin.

Uoči Igara u Riju 2016. godine, MOK je uspio da se odupre pritiscima da se svim ruskim sportistima zabrani nastup u Riju, nakon što je izvještaj Kanađanina Ričarda Meklarena pokazao da su ruski državni organi upoznati i direktno umiješani u doping preko hiljadu takmičara, imeđu 2012. i 2015. godine.

Od tada je niz sportista iz Rusije suspendovano zbog dopinga, a samo od 1. novembra ove godine njih 22 je dobilo doživotnu zabranu bavljenja sportom. Svi oni su bili osvajači medalja na Igrama u Sočiju.


Izvor: Agencije