Istina ili -namještaljka- odmazda? Suđenje doktoru Goliću zakazano za 21. septembar

Istina ili -namještaljka- odmazda? Suđenje doktoru Goliću zakazano za 21. septembar

Suđenje banjalučkom anesteziologu Darku Goliću, optuženom za polno uznemiravanja pacijenta zakazano je za 21. septembar ove godine, saznaje Gerila.

Početak suđenja zakazan je za 11 časova u sudnici Osnovnog suda u Banjaluci.

Suđenje će početi 20 mjeseci nakon potvrđivanja optužnice koju je protiv njega podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Darko Golić, poznati banjalučki anesteziolog, tereti se za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za ovo krivično djelo može se izreći maksimalna kazna do dvije godine zatvora.

Tužilaštvo tokom postupka planira saslušati 16 svjedoka među kojima su oštećeni, njegova supruga, ali i medicinski radnici koji su bili očevici krivičnog djela.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Golić je 19. januara 2020. godine u vremenskom periodu od 19 do 22 časa kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u lice u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golića pronađen na više uzoraka, i to na pacijentu M.Đ, zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočarama i drugim predmetima.

Golić se, tokom istrage branio ćutanjem i nije želio iznositi svoju odbranu. Naveo je da se nalazi u stanju šoka, jer je smatrao da je, nakon 52 dana koje je proveo u liječenju oštećenog, spasao jedan mladi život “svojim stručnim umećem”.

Tada osumnjičeni doktor smatrao je da je neosnovano lišen slobode, te da su zbog svega ugroženi životi njegove porodice i njega lično, kao i karijera.

Tužilaštvo će saslušati 16 svjedoka među kojima su oštećeni, njegova supruga, ali i zaposleni na Klinici za anesteziologiju UKC RS u Banjaluci.

Oni su ispričali detalje kritičnog događaja, navodeći da su prilikom ulaska u sobu u kojoj je bio smješten pacijent M.Đ. zatekli doktora Golića nagnutog nad pacijentom i da su vidjeli kako ga anesteziolog ljubi.

Žrtva zlostavljanja, pacijent M.Đ. je u svojoj izjavi tokom istrage naveo da se uopšte ne sjeća toka događaja.

Supruga pacijenta M.Đ. izjavila je da je bila prisutna u prostorijama Klinike kada je došao doktor Golić i poljubio u obraz njenog supruga.

Supruga je izjavila istražiocima da ju je takav potez doktora Golića iznenadio. Takođe je navela da je prilikom ulaska u prostoriju njen suprug bio vidno uznemiren.

Golić nije podržao tužbu protiv UKC-a

Zanimljivo je kako se nakon hapšenja Golića u medijima spekulisalo kako je to odmazda protiv poznatog anesteziologa zbog tužbe protiv UKC-a. Međutim, Golić je jedan od rijetkih koji nije podržao tužbu 66 medicinskih radnika i specijalista zaposlenih na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje koji su tužili, i dobili UKC zbog kršenja prava radnika.

Tužba je podnesena jer je UKC uporno ignorisao zakonom zagarantovana prava zdravstvenih radnika u pomenutoj Klinici, a koji zbog svakodnevnog izlaganja zračenju imaju pravo na posebne uslove rada, među kojima su uvećane plate, te duži godišnji i sedmični odmori.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter