Istaknuta namjera, ali ne i ponuda za kupovinu imovine -Elvaka-

Istaknuta namjera, ali ne i ponuda za kupovinu imovine -Elvaka-

Firma “Elvako Met Pro” zainteresovana je za kupovinu kompletne imovine preduzeća “Elvako” u stečaju, ali se Skupština povjerilaca o tome nije izjašnjavala na sjednici koja je danas održana u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Firma “Elvako Met Pro”, inače zakupac imovine “Elvaka”, dostavila je pismo namjere za kupovinu imovine „Elvaka“, ali ne i konkretnu ponudu. Zatražili su rok od dva mjeseca da naprave procjenu i da  sredinom juna dostave konačnu ponudu za kupovinu imovine, potvrdio je stečajni upravnik “Elvaka” Mlađen Petković.

Već na početku Skupštine povjerilaca, predstavnik povjerioca “MG Mind” Aleksandar Popović usprotivio se uvrštavanju pisma namjere firme “Elvako Met Pro” za kupovinu imovine stečajnog dužnika ističući da ne postoji stvarna namjera za kupovinu. Dodao je da je jedini cilj pisma namjere da se onemogući glasanje o već pripremljenim prijedlozima za prodaju imovine “Elvaka” u dijelovima.

“Ovaj zakupac je ranije dostavio jedno pismo namjere koje nije sadržavalo osnovne elemente o cijeni i uslovima kupovine imovine stečajnog dužnika. O neozbiljnosti ponude govori činejnica da je ovo, drugo pismo namjere, dostavljeno samo nekoliko dana prije održavanja Skupštine povjerilaca”, istakao je Popović.

Dodao je da je Odbor povjerilaca nekoliko puta razmatrao otkaz ugovora o zakupu jer zakupac nije redovno plaćao obaveze.

I drugi povjerioci su se usprotivili razmatranju pisma namjere jer je stiglo kasno, odnosno 16. aprila.

Ipak, stečajni sudija je donio odluku o čitanju pisma namjere u kome je navedeno da će konačna ponuda preduzeća “Elvako Met Pro” biti dostavljena u roku od dva mjeseca, 16. juna ove godine, kada njihova komisija uradi novu procjenu vrijednosti imovine stečajnog dužnika.

Stečajni upravnik Mlađen Petković obavijestio je Skupštinu povjerilaca da je do sada održano osam neuspješnih prodaja imovine stečajnog dužnika.

Imovina “Elvaka” procijenjena je na iznos od 24.350.605 KM. Priznata su potraživanja od 34.042.025 KM, dok su osporena potraživanja u iznosu od 2.287.564 KM.

Nova sjednica Skupštine povjerilaca zakazana je za 13. maj.

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter