Isplivali šok podaci o Naseru Oriću: Obavještajna služba AID ga označila kao kriminalaca, ubijao i svoje u Srebrenici (Video)


Isplivali šok podaci o Naseru Oriću: Obavještajna služba AID ga označila kao kriminalaca, ubijao i svoje u Srebrenici (Video)

DEPEŠE bivše muslimanske obaveštajne službe, koje su u posedu ATV-a, pokazuju da je bivši komandant tzv. Armije BiH Naser Orić - u depeši označen kao A-101, smatran odgovornim za šverc, prostituciju i ubistva na području Srebrenice.
Da ga razotkriju bila je namera i pred Orićevo gostovanje na tadašnjoj TV Tuzla početkom 1996. godine. Obaveštajna služba imala je spremna pitanja za telefonsko uključenje tokom Orićevog gostovanja.

- Kada će A-101 ARBiH vratiti 28 kg zlata otuđenih početkom (tzv.) agresije iz farbike "14. Mart" u Srebrenici? Poznato je da je A-101 držao kontrolu nad svim logističkim bazama, i zašto nije sprečio zloupotrebe u raspodeli humanitarne pomoći koja se umesto podele gladnom narodu prodavala na pijaci u Srebrenici? Zašto je A-101 izdao odobrenja pojedinim licima da u svako doba uzimaju hranu iz magacina dok su ostali stanovnici Srebrenice gladovali? - navodi se u depeši AID-a.

VIDEO:

 

Kako su onda, za humanitarnu katastrofu u Srebrenici bili odgovorni Srbi, pitaju se u Republici Srpskoj. Ta kvalifikacija često se viđala i u optužnicama protiv pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Što zaista s druge strane potvrđuje da je Orić i njegova, mogu slobodno reći, banda koja je harala Srebrenicom i ubijala i Srbe, a takođe i određene Bošnjake koji nisu bili lojalni toj kriminalnoj strukturi u stvari i vršila raspodelu, odnosno kasnije prodavala humanitarnu pomoć svom stanovništvu. A što se kasnije stavlja na teret Srbima - rekao je Milorad Kojić, Centar za istraživanje rata.

Depeše pokazuju i da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, jer je velikom količinom oružja gospodario, upravo, Naser Orić.

- Poznato je da je A-101 izdavao naređenja u vreme pada Srebrenice i kako obzirom na veliku količinu naoružanja Srebrenica se nije mogla odbraniti, kada A-101 zna šta je imao u magacinima i za koga je A-101 čuvao ili preprodavao? - kažu u depeši AID-a.

Tadašnja obaveštajna služba za Orića je pirpremila i pitanja o ubistvima muslimana na području Srebrenice, međutim, Orić je uvek uspevao da izbegne da odgovara za svoje postupke. Da su sve ovo znali, pitanje je da li bi u drugom entitetu i pomislili da snime film o svom, kako kažu, "heroju" Naseru Oriću.

Foto naslovna: youtube.com
Video: atvbl.com/youtube.com
Izvor: atvbl.com/novosti.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter