Intervju sa Velikim Čovjekom Amirom Rekom, koji je nominovan za Nobela – svaki ekstremizam je opasan (Foto/Video)

Intervju sa Velikim Čovjekom Amirom Rekom, koji je nominovan za Nobela – svaki ekstremizam je opasan (Foto/Video)

Bivši oficir JNA i Armije BiH Amir Reko, rodom iz sela Gudelji između Foče i Goražda, koji je javnosti poznat po čojstvu i ljudskosti iskazanim u posljednjem krvavom građanskom ratu nakon raspada bivše Jugoslavije, nominovan je za Nobelovu nagradu za mir. Kandidatura je zvanično potvrđena u Norveškoj, koja uz Švedsku dodjeljuje nagradu, ušao je u uži izbor i na jesen će se znati ko će ove godine biti dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Tim povodom u Istočnom Sarajevu sam razgovarao sa Amirom Rekom, koji ističe da je svaki ekstremizam, radikalizam i zabacivanje klatna opasno, kao i pokušaji nametanja neke kolektivne krivice. Jedino pomirenjem, praštanjem, katarzom i izvlačenjem pouka i grešaka iz prošlosti može se napraviti zaokret i omogućiti normalan život u miru, bez stalnih tenzija i napetosti, na ovim prostorima.

Amir nam je ispričao zanimljivu priču kako su Srbi i komšije spasili njegovu porodicu u Drugom svjetskom ratu, kao što je on postupio sa Srbima komšijama u ovom ratu, i koliko je zla i problema svom narodu napravio prevrtljivi Alija Izetbegović.

Pogledajte veliki intervju, veoma prijatan i poučan razgovor sa Amirom Rekom.

 

Piše: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter