Inovatorima iz BiH šest medalja na izložbi u Katovicama

Inovatorima iz BiH šest medalja na izložbi u Katovicama

Na XII međunarodnoj izložbi inovacija “Intarg 2019”, u poljskom gradu Katovice, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine osvojili su šest medalja za isto toliko inovacija.

Zlatnim medaljama okitili su se, tako, Nađa Zubčević iz Sarajeva, te Dragan Spaić iz Trebinja.

– Nađa je premijerno predstavila “Antibakterijsku dasku za toalete”, inovaciju koja poboljšava sanitarnu bezbjednost i higijenu, pa nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primijenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama i slično – saopšteno je iz ove asocijacije.

Dragan Spaić, zajedno sa svojim timom, je svoju “Termos-košnicu” lansirao na svjetskom nivou još prošle godine i od tada je dobio više zlatnih medalja i priznanja za ovu korisnu inovaciju, a do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali interes za ovim tipom košnica.

U Poljskoj je ponovo nagrađen i Borko Babalj, takođe iz Trebinja, koji je višegodišnji uspješan inovator. Ovaj put je srebrenom medaljom nagrađen za inovaciju koju do sada nije izlagao “Biljni sok za otapanje glutena”.

Srebrenu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, takođe jedan od uspješnih inovatora iz BiH, a ovog puta za brzo punjenje vreća i posuda pijeskom i drugim sitno-rasutim materijalom.

– Za pretpostaviti je, bar u ovo doba učestalih poplava, da će se javiti interesovanje za proizvodnju “Punjača vreća za brzu zaštitu od poplava” – navode iz asocijacije.

Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić iz Kladnja, te Smail i Edin Hodžić, otac i sin iz Banjaluke.

Amra Selimbašić je nagrađena za “Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje”, dok su Hodžići predstavili “Plutajuću spravu za ribolov” koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija.


Izvor: Srpskainfo