Inicijativa za povlačenje izmjena KZRS - Duška Jurišić pisala Satleru -Tražite povlačenje izmjena Krivičnog zakona-


Inicijativa za povlačenje izmjena KZRS - Duška Jurišić pisala Satleru -Tražite povlačenje izmjena Krivičnog zakona-

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić uputila je dopis šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johanu Satleru u kojem ga je pozvala da od nadležnih u Republici Srpskoj zatraži da sa dnevnog reda Narodne skupštine RS  (NS RS) povuku kriminalizaciju klevete.

Jurišićeva je napomenula da će se na sjednici NS RS koja je planirana za 14. mart između ostalog razmatrati i Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, a koje se odnose na slobodu izražavanja, te se obratila Sattleru i pozvala ga da od nadležnih zatraži da povuku tu tačku.

„Ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS sasvim sigurno će značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina“, istakla je Jurišićeva u dopisu.

Dodala je da nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za  BiH ističe tendenciju političara i javnih zvaničnika u ovoj zemlji da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru.

„U ovom kontekstu kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača i slobodu izražavanja i slobodu medija“, zaključila je Jurišićeva.

Piše: Marina Ljubojević
Izvor: capital.ba

Klub novinara i CAPITAL podnijeli inicijativu za povlačenje izmjena KZRS

Portal CAPITAL i Klub novinara Banjaluka uputili su danas inicijativu Vladi Republike Srpske za povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS iz skupštinske procedure u kojem smo ukazali na sve negativne posljedice koje bi njegovo usvajanje imalo.

Istovremeno, Zakonodavnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske upućena je inicijativa da utvrdi da ovaj nacrt zakona nije izrađen u skladu sa Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske, te da ga vrati predlagaču.

U detaljnom obrazloženju navedeno je da sporni nacrt nije u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

„Evropska konvencija kao najjači izvor prava zahtjeva da svi drugi propisi moraju biti u skladu s njom kao i predmetna izmjena Krivičnog zakonika. Ovaj nacrt poništava utvrđene pravne standarde Evropskog suda, što implicira da će pred Ustavnim sudom BiH i Evropskim sudom država gubiti i naposlijetku morati uskladiti svoje zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom“, navedeno je, između ostalog, u inicijativi koju je naš portal uputio premijeru Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Takođe, u inicijativi koju smo uputili Zakonodavnom odboru NSRS ukazali smo na brojen propuste prilikom izrade samog nacrta zbog čega bi on trebao da se vrati predlagaču.

„Jasno je da je obrađivač zakona prekršio ustavom zajamčena prava građana, te da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske nije izrađen u skladu sa Pravilima zbog čega se ne može uputiti u postupak donošenja i neophodno je da se vrati predlagaču“, piše u inicijativi.

Brojni novinari, borci za ljudska prava, predstavnici nevladinih organizacija i brojne druge javne ličnosti zatražili su danas od Vlade Republike Srpske da povuče iz skupštinske procedure predloženi Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS.

Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter