Indijci imaju lijek protiv korone, sprema se masovna proizvodnja


Indijci imaju lijek protiv korone, sprema se masovna proizvodnja

Indijski proizvođač farmaceutskih sastojaka "Lasa superdženeriks" saopštio je da je pokrenuo saradnju sa Institutom za hemijsku tehnologiju iz Mumbaija kako bi započeli rad na favipiraviru, eksperimentalnom lijeku protiv novog koron avirusa.

Indijci imaju lijek protiv korone, sprema se masovna proizvodnja

"Svim zajedničkim snagama naporno radimo na istraživanju favipiravira, antivirusnog lijeka koji ima dosta potencijala u borbi protiv širokog spektra virusa. Preduzećemo sve potrebne korake da bismo dobili dozvolu od indijske Agencije za kontrolu lijekova, kako bi se lijek našao na indijskom tržištu što prije", rekao je doktor Omkar Herlekar, predsjednik izvršnog odbora kompanije "Lasa superdženeriks".

Favipiravir je antiviralni lijek širokog spektra koji je prvo razvila japanska kompanija "Tojama hemikal" protiv RNA virusa, poput gripa, žute groznice, ebole, norovirusa i enterovirusa.

U Indiji ovaj lijek nije zaštićen nijednim patentom.

20. februara, pekinška kompanija "Sihuan farmasutikal holdings" počela je testiranje lijeka na pacijentima zaraženim koronavirusom. Slično se radi u Japanu i Južnoj Koreji.

Doktor Herlekar kaže da se čekaju podaci kliničkih ispitivanja u Kini, a čim ih dobiju, za oko dvije nedelje, "Lasa" će početi sa studijama biološke raspoloživosti i bioekvivalentnosti prije nego što bude tražila dozvolu da se lijek nađe na indijskom tržištu.

Kako prenose strani mediji, Kina želi da favipiravir unese u svoju zvaničnu listu lijekova protiv covid-19 jer je prošao klinička ispitivanja sa odličnim rezultatima i bez značajnih nuspojava.

Kako se navodi, istraživanja su pokazala da su se pacijenti liječeni favipiravirom brže oporavljali, posebno njihova pluća.

Treća državna bolnica u Šenženu je sprovela istraživanje nad 80 pacijenata, a 35 je primilo ovaj lijek. Rezultati su pokazali da su oni koji su primili lijek kroz četiri dana bili negativni na korona virus, dok je ostalima bilo potrebno 11 dana.

Pacijentima koji su primali favipiravir plućna slika se popravila za 91.43 odsto, u odnosu na 62 odsto onih koji nisu bili deo te grupe.

Slično je pokazalo i istraživanje nad 120 pacijenata bolnice Žongnan Univerziteta u Vuhanu.

Određene farmaceutske kompanije su već dobile dozvole za masovnu proizvodnju ovog lijeka u februaru,a istraživači su preporučili da lijek treba da bude dio terapije što prije.

Izvor: kurir.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks