Incident u Zalužanima kod Banja Luke? Kako i zašto je planuo novi helikopter Policije Republike Srpske? (Foto)


Incident u Zalužanima kod Banja Luke? Kako i zašto je planuo novi helikopter Policije Republike Srpske? (Foto)

Oko 11 časova danas u Zalužanima se dogodio incident kada je došlo, prema našim informacijama iz Zalužana, do požara na novom helikopteru Policije Republike Srpske, koji je kupljen u Rusiji. Vatra je zahvatila motor dok je helikopter bio na zemlji ali je na sreću požar brzo ugašen.

Novi helikopter je okružen trakom i u toku je uviđaj na licu mjesta, kako bi se utvrdio uzrok havarije. Ostaje da se vidi Saopštenje policije i pojašnjenje šta se dogodilo u Zalužanima, kakva je šteta pričinjena i šta je njen uzrok.

Policija Republike Srpske kupila je 3 helikoptera iz Rusije za potrebe specijalne jedinice, koji su plaćeni skoro 50 miliona maraka, a na jednom od njih, prema našim informacijama od izvora iz Zalužana, došlo je do požara nešto prije 11 časova.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

MUP RS potvrdio tačnost informacije o požaru na novom helikopteru

Jutros sam prvi objavio vijest o požaru i incidentu sa novim ruskim helikopterom, koji je nedavno kupilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za potrebe Specijalne jedinice, a popodne je stigla i zvanična potvrda tačnosti informacije.

MUP SRPSKE tri ruska helikoptera platio je skoro 50 miliona maraka, a navodno danas se tokom leta aktivirao protiv-požarni sistem pa je helikopter prizemljen. Urađen je uviđaj, nakon koga bi trebalo biti poznato više detalja. Saopštenje MUP-a Srpske prenosim u cjelosti.

Policijskoj upravi Banjaluka, oko 10.30 časova, odgovorno lice u Specijalnoj antitetrorističkoj jedinici (SAJ) prijavilo je da je prilikom leta došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema na helikopteru Helikopterske jedinice SAJ-a, te da je on nakon toga bezbjedno sletio u Zalužanima.

„Naime, pripadnici Helikopterske jedinice SAJ, postupajući po planu rada izvodili su letačku obuku sa ciljem uvježbavanja postupaka u vanrednim situacijama. Prilikom uvježbavanja radnji i postupaka pri simulaciji otkaza oba motora, došlo je do signalizacije požara u odjeljku desnog motora. U skladu sa definisanim procedurama posada je aktivirala protivpožarni sistem desnog motora, te pristupila prinudnom slijetanju na letilištu Zalužani“, saopšteno je iz banjalučke policije.

Po prijavi su postupili inspektori za zaštitu od požara.

„Oni su na licu mjesta izvršili uviđaj i utvrdili da na helikopteru nema tragova vatre, odnosno da nije bilo paljevine i da se protivpožarni sistem aktivirao iz gore navedenih razloga“, rečeno je iz PU Banjaluka.

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: MUP Republike Srpske
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter