In memorijam - Radivoje Jovičić 1936. – 2021. (Foto)

In memorijam - Radivoje Jovičić 1936. – 2021. (Foto)

U Beogradu je 25 decembra 2021. godine u 86 godini života preminuo dugogodišnji bijeljinski privrednik i stručnjak za ekonomiju i bankarstvo Radivoje (Simeuna) Jovičić.

Radivoje Jovičić je rođen u bijeljinskom selu Srednji Dragaljevac(1936) i kao odličan učenik bijeljinske Gimnazije bio je oslobođen mature. 1961 godine, za 3 godine i devet mjeseci završio je Ekonomski fakultet u Beogradu i iste godine se vratio u rodni grad, kao tada treći diplomirani ekonomista u Bijeljini.

Već 1970 godine Radivoje je imenovan za generalnog direktora tada trgovinskog preduzeća „Pobjeda Bijeljina“ koje je u tom momentu sa svim organizacionim jedinicama brojalo preko 800 radnika. O vizijama ovog poslovnog čoveka najviše govori podatak da je početkom sedamdesetih godina nabavljen prvi komjuterizovani računski centar, od američke firme NCR, koji je služio u poslovanju tadašnje „Pobjede“.

Od 1974. do 1977. godine kao generalni direktor „Pobjede“ vodio je i izveo do kraja investiciju gradnje prve robne kuće u Bijeljini, što je za to vrijeme bio veliki poslovni poduhvat, koji je, u tom trenutku, Bijeljinu uveo u svijet modernog načina snabdijevanja i trgovine uopšte.

Foto: Privatna arhiva/Infomedia Balkan

Radivoje Jovičić 1977. godine preuzima tada filijalu Privredne Banke Sarajavo, koja je u tom momentu bila jedina bankarska ustanova u Bijeljini. Za deset godina, koliko je Radivoje proveo na mjestu generalnog direktora, ova ustanova je prerasla od male filijale do Osnovne Banke u sistemu PBS-a, čiji je potencijal, kada je Radivoje nakon deset godina rada odlazio sa funkcije generalnog direktora, iznosio nekoliko stotina miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Foto: Privatna arhiva/Infomedia Balkan

Radivoje 1988. godine, na poziv Udruženja beogradskih banaka, prelazi u Beograd na poziciju drugog čovjeka ovog velikog i značajnog bankarskog Udruženja bivše Republike Srbije i bivše Jugoslavije.

Tokom svoje uspješne karijere Radivoje Jovičić je objavio veliki broj radova iz oblasti bankarastava i trgovine a bio je i dobitnik značajnih priznanja i nagrada....

Ostaće upamćen kao veliki stručnjak koga je odlikovalo poštenje i veliko poštovanje njegovih saradnika i radnika koji su radili u njegovim timovima. 

Radivoje Jovičić je još jedan semberac koji zaslužuje da se njegovo ime nađe na spisku vrlo značajnih ljudi u istoriji moderne Bijeljine.

Foto naslovna: Privatna arhiva/Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter