Imunitet traje najmanje šest mjeseci


Imunitet traje najmanje šest mjeseci

Očekujem da će imunitet od vakcine protiv virusa korona trajati bar nekoliko godina, izjavio je imunolog i član Kriznog štaba Srbije dr Srđa Janković.

On je rekao danas nakon imunizacije zdravstvenih radnika u dječijoj univerzitetskoj klinici “Tiršova” da se još pouzdano ne zna koliko će trajati imunitet od vakcine, ali da on očekuje da će to biti nekoliko godina.

– Ne znamo koliko će trajati zaštita. Prema preliminarnim podacima zaštita će trajati više mjeseci, ako ne i godina. Minimum je šest mjeseci. Ja lično očekujem da će trajati mnogo duže od toga. Nekoliko godina najmanje – rekao je on.

Na pitanje da li vakcinu treba da prime i oni koji su preležali korona virus, dr Janković je kratko rekao da treba i obrazložio svoje mišljenje.

– Zato što znamo da u rijetkim slučajevima osoba može da oboli ponovo. Naravno, potreban je razmak ne manji od mjesec dana, poželjno je bar 2-3 mjeseca od ozdravljenja da ne bi vakcina bila tretirana od imunskog sistema kao dio infekcije, ali van toga nema nikakvog rizika. Pa čak i ako nema smiptoma i dijagnoza nije postavljena, nikakv rizik od vakcine ne postoji. Samo ta vakcina onda neće pomoći ni odmoći. Ali čim osoba ozdravi, ima smisla da primi vakcinu – objasnio je Janković.

Izvor:blic