Ima neka tajna veza: Šta nam otkriva afera -lažnih diploma- i kakva je njena veza sa vrhom SNSD? (Video)


Ima neka tajna veza: Šta nam otkriva afera -lažnih diploma- i kakva je njena veza sa vrhom SNSD? (Video)

U političkim i novinarskim krugovima već odavno se govori o obrazovnom stablu na privatnim fakultetima u Srpskoj koji svoje grane pružaju prema političkom vrhu u BiH. Izgleda da je ipak došlo vrijeme da se određene grane sasijeku, jer su u međuvremenu previše ojačale.

"Simptomatično je da se istraga vodi unazad tri godine, otkako je Darko Ćulum došao na čelo te institucije. On slovi kao neko ko je blizak samom lideru SNSD–a, tako da iz tog ugla vrlo je moguće da ima neke političke pozadine“, kaže novinar Darko Momić.

Zanimljivo je da je, kako nezvanično saznajemo, upravo Visoka škola za primjenjene i pravne nauke Prometej u Banjaluci bio vrlo česta adresa pripadnika policije koji su viša akademska zvanja sticala upravo na Prometeju.

Velika afera kupovine diploma, koja je dovela do ljudi bliskih vlasti i članova njihovih porodica, potvrdila je ono što je već dugo javna tajna. Pa tako se postavlja i pitanje stvarnog vlasništva nad Prometejom, s obzirom na to da je rođeni brat uhapšenog Dragana Ilića, Velibor Ilić, zet visokog funkcionera SNSD-a Nebojše Radmanovića.

Radmanović se dovodi i u prijateljske veze sa Zoranom Kalinićem, predsjednik Upravnog odbora Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL).

Da li je u ovom slučaju meta bio upravo Radmanović, jer je, kako se odavno spekuliše, glava jedne od frakcija u SNSD–u.

"Onog trenutka kad Milorad Dodik prestane da se bavi politikom, SNSD neće postojati. Kad je već to tako, on odlučuje da unutar partije preuzme potpunu kontrolu. Da li su to neke njegove paranoje ili ne, ali kako u Republici Srpskoj, tako i u SNSD–u on želi da bude siguran da nema prijetnje ni sa jedne strane“, poručuje Aleksandar Trifunović, urednik portala "Buka".

Kada se govori o frakcijama unutar SNSD- a ima nešto je, kaže Momić, što su svi zanemarili, a radi se o rezultatima proteklih izbora u Laktašima.

"Lista SNSD–a, gdje je ova stranka i nastala, imala je više glasova za Parlament BiH nego sam Milorad Dodik kao kandidat za predsjednika Republike Srpske. Dosad je bilo nepojmljivo da Milorad Dodik postaje balast SNSD-u, a to se upravo desilo“, poručuje Darko Momić. 

Miloradu Dodiku su očigledno došla na naplatu sva obećanja koja je davao ljudima iz opoziiconih redova dok ih je okupljao oko sebe. Pa je tako takozvana Obrenova grupa dobila čak 10 bitnih fotelja u stranačkoj preraspodjeli.

"SNSD odavno nije samo politička stranka, već posljednju deceniju, interesna grupa. Govorim o ljudima koji ulaze u SNSD, znači o funkcionerima na vrhu koji se bore za političku poziciju, ali i preraspodjelu političkih preduzeća, tu su samo radi interesa“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Mir unutar SNSD-a i apetite funkcionera, posebno onih koji su došli iz drugih stranaka, Milorad Dodik godinama održava podjelom javnih resursa i funkcija. Pitanje je međutim, kako će to dugoročno funkcionisati, jer je broj javnih funkcija ograničen, a apetiti političara sve veći.

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter