Ima li u opoziciji Srpske onih koji bi podržali kriminalni mafijaški režim, koji izbore dobija krađom? (Foto)


Ima li u opoziciji Srpske onih koji bi podržali kriminalni mafijaški režim, koji izbore dobija krađom? (Foto)

Iz opozicije jasna poruka: Ne želimo bilo šta sa Dodikom. Iako još nije poznato da li će predstavnici SDS, PDP i Liste za “Pravdu i red” Nebojše Vukanovića uopšte prihvatiti poziv da se pojave na sastanku koji je Dodik najavio odmah nakon što danas položi svečanu zakletvu i preuzme dužnost predsjednika Srpske, sudeći prema posljednjim javnim nastupima vodećih opozicionara, od toga, po svemu sudeći, nema ništa.

- Poziv novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavnicima svih parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta da u utorak razgovaraju o mogućnosti pravljenja široke srpske koalicije, po svemu sudeći, neće naići na pozitivan odgovor u opoziciji.

"Naš cilj je brzo formiranje stabilne vlasti kako bismo nastavili da radimo na prioritetnim ekonomskim pitanjima koja nas opterećuju i koja zahtijevaju adekvatan odgovor institucija Republike Srpske. Očekujem da se okupimo oko Republike Srpske i time pokažemo njenu snagu i da zajedno radimo na očuvanju nacionalnih interesa i stvaranju boljih uslova za život našeg naroda", naveo je Dodik na Instagramu.

On je, između ostalog, poručio da od predstojećeg sastanka očekuje da se predstavnici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj izjasne da li žele da budu dio široke koalicije kako bi obezbijedili dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini.

Iako još nije poznato da li će predstavnici SDS, PDP i Liste za “Pravdu i red” Nebojše Vukanovića uopšte prihvatiti poziv da se pojave na sastanku koji je Dodik najavio odmah nakon što u utorak položi svečanu zakletvu i preuzme dužnost predsjednika Srpske, sudeći prema posljednjim javnim nastupima vodećih opozicionara, od toga, po svemu sudeći, nema ništa.

Naime, još od ranije je poznat stav lidera Liste za “Pravdu i red”, Nebojše Vukanovića, da sa Dodikom i predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj nema bilo kakvih pregovora niti kompromisa.

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević, u subotu je nakon završetka sjednice tog tijela, prilično direktno, takođe odbacio bilo kakvu mogućnost saradnje s aktuelnom vlašću.

"Mi nemamo namjeru na bilo koji način biti saradnici režima protiv kojeg smo se borili i to je naš stav", poručio je Miličević nakon sjednice GO SDS.

Poruke sa nedavne sjednice Predsjedništva PDP, takođe, idu u prilog tome da ta stranka, kako navode, “nastavlja borbu protiv režima, nepravde, izborne krađe i korupcije”.

Za dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrebno je obezbijediti podršku 56 poslanika. Vladajuća koalicija, koju čine SNSD, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NPS u skupštinskim klupama će imati 47 poslanika, a u slučaju da im se, što mnogi predviđaju, priključe DNS i SPS, imaće podršku 54 poslanika i trebaće im još dva kako bi imali dvotrećinsku većinu.

Izvor: Srpskainfo

Nakon što je pokrao izbore Dodik danas polaže zakletvu - Prva Dodikova bitka u NSRS: Izbor delegata za Dom naroda BiH

U Banjaluci je danas na programu konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Zakletve će položiti novi poslanici ali i novoizabrani predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Prva borba u novom sazivu skupštine biće u vezi sa izborom delegata iz Republike Srpske za Dom naroda BiH.

Konstitutivnom sjednicom predsjedavaće najstariji poslanik, Nataša Radulović iz SNSD-a. Nakon toga na njeno mjesto sješće Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske jer je na koalicionom sastanku u Banjaluci, prije nekoliko dana, dogovoreno da toj stranci pripadne mjesto predsjednika republičkog parlamenta. Biće izabrani potpredsjendici, njih čak četiri. Jedno potpredsjedničko mjesto pripada najvećoj opozicionoj stranci. Još se ne zna koga će opozicija da predloži.

U sjeni svečanosti, ceremonije, gostiju i imenovanja priprema se prva veća borba u novom sazivu NSRS. Riječ je o izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Njih bira Narodna skupština a Republika Srpska daje pet delegata. U prethodnom mandatu Doma naroda BiH Republiku Srpsku su u tom domu državnog parlamenta predstavlji delegati SNSD-a, njih četiri (Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić) i jedan delegat SDS-a (Mladen Bosić).

Milorad Dodik je, nakon koalicionog sastanka, rekao da računa da će SNSD dobiti ponovo četiri delegata a rekao je i da od glasanja SPS i DNS za delegate zavisi hoće li te stranke ponovo biti dio vlasti u Republici Srpskoj. SNSD trenutno nema dovoljno poslanika u koaliciji za četiri delegata u Domu naroda. Za tako nešto neophodno im je 56 glasova. Koaliciji nedostaje 10 glasova.

Foto: Gerila info/Milorad Dodik

SNSD za četiri delegata nema dovoljno ruku ni sa glasovima poslanika Nenada Nešića i Gorana Selaka. Dovoljan broj glasova može dobiti jedino uz podršku “Pokreta za državu” ili nekoga od opozicionih poslanika što, takođe, nije isključeno.

U opoziciji već upozoravaju da je na sceni pokušaj prikupljanja dovoljnog broja glasova uz pomoć političke korupcije. Upozoravaju i da je izrazito opasno da jedna stranka ima četiri delegata u Domu naroda BiH jer na taj način može blokirati sve odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH kao što je sa SNSD-om u više navrata bio slučaj u prethodne četiri godine.

“Jako je bitno da SNSD ne bude imao, niti bilo koja druga stranka 4 delegata u Domu naroda jer bi to jer bi to dovelo do paralize i bili bi taoci jednog čovjeka, jedne partije čitava država sva tri naroda”, rekao je predsjednik Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović.

On podsjeća da je Dom naroda BiH, iako javnost rad tog doma ne prati sa posebnom pažnjom, od izuzetnog značaja za funkcionisanje države.

“Na jednom čovjeku i na jednoj stranci ne smiju počivati svi ključevi u jednoj državi. Koliko je to pogubno najbolje smo mogli vidjeti u prošlom sazivu kada je moć u Domu naroda data SNSD-u, kao posljedica koalicije sa SDA, paralisali su sve, nisu se mogle smanjiti akcize, ne može se dovesti do izmjene izbornog zakona”, kaže Vukanović.

Igor Crnadak iz PDP-a, vjeruje da će SNSD sve učiniti kako bi došao do četiri delegata.

“Mislim da je vrlo nekorektno ovo što je SNSD izašao i rekao mi ćemo imati 4. Njihova skupštinaks većina broji 46 poslanika a za 4 im treba 56. SNSD je juče najavio političku korupciju. Oni su najavili da će nekom vrstom spletkarenja, ko zna šta sve rade, pokušati da dođu do 56 jer vam treba 56 da imate četiri“, smatra novi stari poslanik PDP-a.

Dakle, izbor delegata za Dom naroda BiH od izuzetne je važnosti i glasanje o tome pokazaće stvarno stanje snaga u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Eventualno glasanje nekih od poslanika opozicije za delegate SNSD-a, takođe, moglo bi dati odgovore na neka od pitanja ali i nagovjestiti u kom pravcu će se u narednim godinama kretati neki od političara u Republici Srpskoj.

Foto naslovna: narodnaskupstinars.net
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter