Ima li nade na putu ka istrebljenju najopakije bolesti? Srpski naučnik kaže da su našli ključ (Video)


Ima li nade na putu ka istrebljenju najopakije bolesti? Srpski naučnik kaže da su našli ključ (Video)

"Na dobrom smo putu da pronađemo efikasniji lek za rak od hemioterapije" - to je srpski naučnik Vladimir Cmiljanović izjavio pre nešto više od pola godine.

U pitanju je druga generacija lekova protiv raka, a cilj je da pokriva što veći broj tumora. U kojoj fazi ispitivanja je navedeni lek i kada možemo da očekujemo da dobije i zvanično odobrenje za upotrebu?

Srpski naučnik doktor Vladimir Cmiljanović dobitnik je nagrade "Nikola Tesla" za zasluge postignute u oblasti nauke kojim se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika koji žive u inostranstvu, a koji se nalazi na čelu tima iz Švajcarske koji upravo i radi na otkriću leka protiv raka.

Cmiljanović naveo je za TV Prva da je preko 200 pacijenata testirano na glioblastomima, najagresivnijem tipu raka dojke i sličnih, i supstancu testiraju za rak prostate na pacijentima koji već imaju metastaze, kao i za predbolest raka kože.

Od 2005. godine rade istraživanja na tom projektom, gde su sa profesorima iz Švajcarske i Amerike počeli da blokiraju rast dva enzima.

"Mi ovom terapijom blokiramo metaboličke procese u kancerogenim ćelijama", kaže on, naglašavajući da je priroda ove terapije potpuno drugačija od hemioterapije.

Došli su do saznanja da ova terapija funkcioniše na limfomima, određenom tipu raka dojke, i nemelanomima za rak kože.

Imunske ćelije su programirane da napadaju ćelije kancera, naveo je doktor.

 

Foto naslovna: Printskrin/TV Prva
Video: K1 Televizija/youtube.com
Izvor: b92.net/TV Prva

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter