Ima li MUP Republike Srpske snage da očisti svoje redove, o čemu se priča godinama?

Ima li MUP Republike Srpske snage da očisti svoje redove, o čemu se priča godinama?

“Mi moramo vidjeti ko je sve od policajaca imao saradnju ili kontakte sa kriminalcima i takvima nije mjesto u policiji”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno, odgovarajući na pitanja u vezi sa brutalnim ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave u Prijedoru, Radenka Bašića.

Dragan Lukač i Milorad Dodik
Lukač nije rekao da takvi pripadnici MUP-a na kojoj god poziciji se nalazili ne samo da moraju biti odstranjeni iz policije već moraju biti procesuirani. Novinar Slobodan Vasković, mjesecima, piše o povezanosti određenih kriminalnih grupa, prije svega onih koje se bave narkoticima sa pojedincima iz policije Republike Srpske. Nevjerovatno ali na takva njegova pisanja nema gotovo nikakve reakcije. Vasković je pisao i da je aktuelni direktor Policije Republike Srpske, Siniša Kostrešević nekoliko puta sjedio sa Daliborom Repaićem iz Prijedora za kojeg policija tvrdi da je naručilac ubistva Radenka Bašića. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i kabineta direktora Policije nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa ovim navodima.

Za ubistvo Radenka Bašića, iza kojeg je ostalo dvoje djece i za kojeg upućeni tvrde da je bio izrazito predan poslu i pošten policajac, osumnjičeni su Aleksandar Miljatović i Igor Repajić koji se sumnjiči za pomaganje Miljatoviću u bjekstvu.

Foto: Gerila.info/Predavanje osumnjičenih u nadležnost Tužilaštva

Njih dvojica, u ponedeljak naveče, predati su u nadležnost Republičkog tužilaštva. Nezvanično, nakon hapšenja, Miljatović je priznao zločin ali se pred tužiocem branio ćutanjem. Miljatović je, ranije, osuđen za ubistvo. On je osuđen na 16,5 godina zatvora u januaru 2008. godine zbog ubistva Saše Ilića iz automatske puške u blizini UKC Republike Srpske. Kazna mu je isticala tek sredinom 2024. godine ali se on našao na odobrenom uslovnom dopustu iz zatvora. Za sada niko, zvanično, ne spominje eventualnu odgovornost onih koji su ga pustili na uslovni dopust. Lukač je rekao da SIPA provodi unutrašnju istragu kako bi se utvrdilo zašto informacije koje je imala ta agencija a mogle su spriječiti Bašićevu smrt nisu proslijeđene MUP-u Republike Srpske. Na čelu državne Agencije za istrage i zaštitu nalazi se Darko Ćulum, bivši direktor Policije Republike Srpske.

                                                U privođenjima nakon ubistva Bašića prebijeno desetine lica, najava izmjene KZ

Foto: Gerila info/Milorad Dodik

Milorad Dodik, čovjek koji generalno nema nikakve veze ni sa istragom, ni sa radom policije, ni sa radom pravosuđa u subotu je najavio da počinje rat protiv kriminala, doslovno je najavio akcije u Banjaluci. Isto veče u najvećem gradu Republike Srpske uhapšeno je, prema izvorima Gerila info, oko stotinu ljudi. Mnogi od njih su po privođenju brutalno pretučeni. Radi se o licima koja jesu od ranije poznata policiji ali koja, ispostaviće se, sa predmetnim ubistvom nemaju veze. Pojedini mediji u Srpskoj su objavili da pojedinci koji su brutalno prebijeni, prvo u stanici policije u Banjaluci a zatim u Zalužanima, najavljuju tužbe protiv Policije i direktora Policije Republike Srpske. Mnoga od, u subotu isprebijanih lica, privođena su i obrađena na dan ubistva Radenka Bašića. Zanimljivo, neka od privedenih lica u subotu, su, nakon intervencije pojedinaca iz samog vrha vlasti Republike Srpske, puštena i izbjegla su prebijanje.

Foto: Gerila.info/Policija RS u Prijedoru nakon ubistva Radenka Bašića

Milorad Dodik, u međuvremenu, najavio je, a ministar Lukač podržao, izmjene krivičnog zakona Republike Srpske koje bi dale veća ovlaštenja policiji i policajcima. Jasno je da se radi o izuzetno osjetljivoj temi jer prevelika ovlaštenja policije svako društvo udaljavaju od demokratije i na to su, prilikom ranijih sličnih najava, upozoravali stručnjaci iz oblasti ljudskih prava. Republika Srpska već ima dovoljno dobre zakone a Milorad Dodik i Dragan Lukač bi, prije svega, trebali, svako iz svoje nadležnosti, javnosti da objasne zašto se zakoni ne primjenjuju, ne poštuju i zašto gotovo niko ne odgovara za očigledan nesrazmjer primanja i imovine, pa i među pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, između ostalog. Surovo ubistvo poštenog policajca treba, kako je rekao Dragan Lukač, biti okidač za borbu protiv kriminalaca i njihovih saradnika u redovima policije ali ne smije biti povod za stvaranje policijske države jer takve policije po pravilu se pretvore u zaštitnike režima na vlasti i borce protiv kritikovanja tih režima. Nije da primjera u svijetu ali i našoj prošlosti ne manjka.

Piše: Vladimir Kovačević
Foto naslovna: GERILA info/Dragan Lukač i Milorad Dodik
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter