Čim je počelo da pokreće istrage protiv visoke korupcije, vlast Srpske odmah zatvara Posebno odjeljenje RT

Čim je počelo da pokreće istrage protiv visoke korupcije, vlast Srpske odmah zatvara Posebno odjeljenje RT

U čijim je rukama sudbina Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva? “Nema inicijative, ne znam odkud Vam to“, odgovara Milorad Dodik na pitanje da li postoji inicijativa za ukidanjem Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva Republike Srpske. Dodiku je, barem pred novinarima, trebalo nekoliko sekundi da shvati o kom tužilaštvu je riječ.

“O tom po tom, treba prvo da prođe sve procedure a onda da dođe do izjašnjavanja“, odgovara na isto pitanje Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović priznaje da je ipak u međukoalicionim razgovorima spomenuto funkcionisanje Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, ne i o samom ukidanju tog odjeljenja koje se bavi istragama organizovanog kriminala i korupcije.

Foto: Gerila.info/Nedeljko Čubrilović

“Ne, u koaliciji nije bilo razgovora o tom pitanju. Bilo je o funkcionisanju toga ali o tome nije bilo riječi“, kaže Čubrilović, jedan od Dodikovih najvjernijih političkih partnera.

Zvanično i javno, priče o ukidanju Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva nema. Međutim, nekoliko različitih izvora potvrdilo je da postoji razmišljanje u tom pravcu, prije svega kod Milorada Dodika i lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Milorad Dodik se na to tužilaštvo obrušio u toku istrage ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije prijedorske policije u Prijedoru Radenka Bašića. Iz Republičkog tužilaštva mu je oštro odgovoreno, što do sada nije bila praksa.

Republičko tužilaštvo, Posebno odjeljenje pokrenulo je u posljednjih godinu dana nekoliko velikih istraga. Pred Okružnim sudom u Banjaluci vodi se postupak protiv Aleksandra Džombića nekadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske, ovo tužilaštvo zastupa i optužnicu protiv nekadašnje direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Slavice Injac a moguća je optužnica protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislava Zeljkovića koji je u pritvoru, po nalogu ovog tužilaštva, proveo pet mjeseci. Pominjano je da ovo tužilaštvo istražuje još neke pojedince vrlo bliske vlasti a u vezi uvoza za vrijeme korone, o čemu je Gerila info ranije pisala.

Foto naslovna: Gerila.info/Milorad Dodik na glasanju u konzulatu Srbije
Izvor: gerila.info 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter