Igra skrivača: U Banjaluci održan koncert Halida Bešlića a general Savčić još nije uhapšen – Ne dao vam Bog da vas štiti Dodik

Igra skrivača: U Banjaluci održan koncert Halida Bešlića a general Savčić još nije uhapšen – Ne dao vam Bog da vas štiti Dodik

Ako bismo pogledali nedavne objave na društvenim mrežama, na profilima svojih prijatelja, poznanika, ali i političara, javnih ličnosti, vlasnika medija, pa na kraju, što zaobići i nas, predstavnika medija odnosno novinara, došli bismo do zaključka da je prekjuče bio jedan poprilično “idiličan dan”.

Koncert Halida Bešlića na koji je Banja Luka, ali i Halid, po sopstvenom priznanju, dugo čekala. Bilo je 7.000 duša, bio je i Radojičić, stari ljubitelj rok muzike. Sve kako dolikuje.

Ušunjao se tu i jedan rođendan u opozicionim redovima. Stranačke kolege čestitale, bila torta, dokumentovano i objavljeno na fejsu. Sve kako dolikuje.

Halid je juče, nakon prospavane noći i trijumfalnog koncerta, otišao ni manje ni više nego kod Vlade Đajića, direktora UKC RS, da mu zahvali na uspješnoj operaciji. Đajić je Bešliću uradio kontrolni ultrazvučni pregled krvnih sudova glave i vrata.

“Njih veže dugogodišnje prijateljstvo”, stoji u srceparajućem pokušaju novinarskog teksta na portalu RTRS-a. Sve kako dolikuje.

Međutim, prekjuče je u medijima odjeknula i vijest, a potom i propratne informacije o pokušaju privođenja Milomira Savčića, bivšeg komandanta 65. motorizovanog zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, koji je optužen za genocid u Srebrenici. Pritvor mu je određen na prijedlog Tužilaštva BiH koje smatra da je Savčić u javnim istupima prekršio mjeru zabrane da komentariše događaje koji se tiču sudskog procesa protiv njega.

Savčić je u ponedjeljak ujutro bio na ročištu, ali ga je sudija Zoran Božić pustio prije donošenja konačne odluke. Istog dana oko 14 sati Sud BiH je odlučio da Savčiću odredi pritvor i oko 15:30 je proslijeđen akt Sudskoj policiji BiH kojoj je naređeno Savčićevo hapšenje, što je pokušano naveče oko 21 čas. Mada su prve informacije o pokušaju hapšenja plasirane u ponedjeljak kasno, do izražaja su došle dan kasnije. Na dan Halidovog koncerta.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, u Beogradu je prekjuče, na dan Halidovog koncerta, izjavio da Savčić neće ležati u pritvoru.

Dodik je ranije, tačnije 28. jula ove godine, rekao i da “će se založiti da svaki građanin Republike Srpske bude zaštićen i da će MUP spriječiti hapšenja građana”. Postavlja se logično pitanje – na koji način je MUP RS sada zaštitio generala Savčića od Sudske policije?!

Naveo je srpski član Predsjedništva BiH da će u funkciji biti poseban broj telefona u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita. “Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati”, rekao je tada Dodik. Od tada je prošlo skoro dvije sedmice i taj broj više niko ne spominje, a niti se MUP RS ikako oglasio po ovom pitanju. Činjenica je da se Savčić uzdao u Dodikova obećanja da bi već jednu noć prenoćio u pritvoru Suda BiH.

U međuvremenu se na javnom servisu Srpske dodatno podiže tenzija i ukazuje na alarmantno stanje, najavljuje specijalna emisija.

Avaj, opozicija ne može da dođe u TV specijal zbog ranije preuzetih obaveza, stoji na naslovnoj strani portala RTRS-a. Još jedan nož u leđa srpskom jedinstvu, reklo bi se.

E sad, pitate se kakve veze ima Halidov koncert sa skrivanjem Milomira Savčića od sudske policije.

Ima utoliko što se u medijskom prostoru plasiraju informacije kao da smo, u najmanju ruku, u predratnom stanju. U krizi jesmo, i to velikoj, to je nesporno. Za sve su, po Miloradu Dodiku, krivi stranci, Incko, Sud i Tužilaštvo BiH, kao i TV BN (ovo posljednje zaslužuje posebnu analizu), ali i muslimani (ne i Bošnjaci, jer Dodik ne koristi taj naziv za jedan od tri konstitutivna naroda u BiH). Halid Bešlić je Bošnjak, odnosno musliman, i sinoć je napunio banjalučki Kastel i to sa preko 7.000 duša, od kojih su mnogi visokopozicionirani funkcioneri SNSD-a, stranke Milorada Dodika. Naravno da je to savršeno normalno i to niko ne smije da spori, kao i što je prijateljstvo Vlade Đajića i Halida Bešlića, dvije javne ličnosti, Srbina i Bošnjaka, lijepa poruka BiH javnosti da se itekako može zajedno. I ne samo može, nego da prijateljstvo nema granica među nacijama. I naravno da je normalno da je i takva vijest našla mjesto na naslovnici portala javnog servisa Srpske. Kao i da se skrene pažnja na prevenciju nastanka moždanog udara, a posebno kod osoba starijh od 40 godina, osoba sa povišenim krvnim pritiskom, masnoćom i šećerom u krvi, kao i pušača.

Međutim, da li bi ta vijest uopšte bila značajna za RTRS da Đajić slučajno nije i predsjednik gradskog SNSD-a? Uz to i direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske i vrlo vjerovatno kandidat SNSD-a na narednim lokalnim izborima za poziciju gradonačelnika. Pogotovo kad se general Savčić, možda je ružno, ali i potrebno reći, krije “kao pas”. I kada nijedan provladin medij više uopšte ne spominje zaštitu građana Srpske u slučaju da se neko ne povinuje Inckovom zakonu i javno negira genocid u Srebrenici.

Uglavnom, Halidov koncert je prošao. Tih 7.000 ljubitelja folka bar to veče nije razmišljalo o Dodiku, Incku, Savčiću, Tadićki.

Dani koji dolaze donijeće nam nove note, što sa Kastela, što iz Dodikovog kabineta.

Foto naslovna: srna.rs

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter