-Igra li se- Dodik sa zakonom o kleveti? Novinarske, američke, britanske, Vučićeve i druge marionete (Foto)


-Igra li se- Dodik sa zakonom o kleveti? Novinarske, američke, britanske, Vučićeve i druge marionete (Foto)

Otkrivam Dodikov "plan i program" dezavuisanja i zamajavanja javnosti za tekuću godinu osmišljen zbog straha od masovnog bunta tokom aktuelne krize i sve grđe socijalne situacije.

Polako se stišava bura oko nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS i inkriminacija uvrede i klevete, odnosno gušenja slobode javnog izražavanja mišljenja. Taman po Dodikovom "PLANU I PROGRAMU ZAMAJAVANJA JAVNOSTI ZA 2023. GODINU", koji nije potrebno objaviti da bi prepoznali njegov sadržaj. Kakav je Dodikov plan?

Vidimo da je preko Narodne skupštine RS javnu raspravu o nacrtu izmjena zakona "blagodario" za naredna dva mjeseca. Taman da novinare i druge aktere javnog diskursa zamajava do početka juna tekuće godine. Po proceduri usvajanja zakona potom slijedi forma PRIJEDLOGA izmjena i dopuna Krivičnog zakona, no to se podudara sa ljetnom pauzom zasjedanja parlamenta i tek septembra mjeseca slijedi dalja Dodikova ujdurma.

Vladajuća klika Republike Srpske nije imala namjeru donijeti ovakve izmjene zakona, jer bi u suprotnom to bilo učinjeno po hitnom postupku. Znamo kako Dodik inače donosi i mijenja zakone tako da nema smisla gubiti vrijeme na njegove stvarne namjere. Pored toga, po sadržaju nacrta i obrazloženju vidi se da Ministarstvo pravde RS sa ovim aktom nije imalo doticaja.

U pitanju je brzinski skalabudženi dokument koji su njegovi savjetnici poput Milana Tegeltije napisali upravo sa ciljem manipulisanja narodom. Ovako koncipirana inkriminacija klevete i uvrede nema šanse da prođe preispitivanje Ustavnog suda RS i to je još jedan pokazatelj kako nije cilj mijenjanje zakona, nego puko poigravanje sa akterima javnog diskursa. 

Svako koga je to zanimalo mogao je proučiti datu materiju i za tu namjenu objavio sam istu u tekstu ZAKONIK DODIKA SILNOG: Povratak srednjovjekovne inkvizicije?!. Po daljim reakcijama vidjelo se da protivnici ovakvih ideja nisu razumjeli odnosnu problematiku, nego su i dalje mantrali baš kako to odgovara Dodikovom "planu i programu" KANALISANJA KRIZE tokom tekuće godine. I to preko medijske zajednice kao marioneta njegove lutkarske predstave.

Milorad Dodik odlično je svjestan koliko ekonomski i socijalno teška godina predstoji, pa i kako takav ambijent sam po sebi predstavlja KRIZU. Moja struka u obaveznom nastavnom prograu ima predmete poput Bezbjednosnog menadžmenta, Kriznog menadžmenta i ino koji izučavaju UPRAVLJANJE KRIZOM kao konkretnom djelatnošću. Odatle znamo da Dodik nema namjeru suočiti se sa nagomilanom problemima, nego naprosto dobiti na vremenu i IZBJEĆI NEKONTROLISANI BUNT.

Poučen iskustvom iz 2018. godine Dodik nema namjeru ponovo na ulicama imati desetine hiljada građana, a posebno jer u današnjoj situaciji po njega bi bilo vrlo rizično kordonima policije nasrnuti na narod kao tada što je uradio. Zato je novinarima i drugim akterima javnog diskursa na vrijeme "bacio kosku" kojom ih želi zamajavati tokom "revolucionarnog proljeća" i kasnijih mjeseci metereološki pogodnih za masovne proteste.

Bezbjednosna struka odavno zna kako u krizama nije ključno jesu li nastale usljed određenih okolnosti ili su ciljno produkovane, nego da je KANALISANJE KRIZE od strane raznih zainteresovanih aktera problem sa kojim se posebno valja izboriti. Mediji i društvene mreže danas su od esencijalnog značaja za kanalisanje krize u željenim pravcima, a ponajviše ako su u pitanju akti usmjereni na rušenje vlasti. Zato Dodik blagovremeno ključne aktere fokusira na teme kakve njemu odgovaraju i u pravcu postizanja nekakve njihove "pobjede".

Živi bili pa vidjeli: tokom ljeta stiže prijedlog izmjena Krivičnog zakona bitno drugačiji od nacrta i to će biti predstavljeno kao "sporazum strana", odnosno kao "pobjeda" novinara, opozicionara i ostalih marioneta Dodikove predstave. No, cilj je aktere fokusirati na "igrokaz" kako bi se što manje bavili ozbiljnim društvenim problemima i potencijalnim UZROČNICIMA MASOVNIH PROTESTA. Vidjeli ste kako jedna pogrešna pres konferencija policije na ulice izvede desetine hiljada građana, koje onda moraju razbijati kordonima policije i zastrašujućim progonom nosilaca protesta.

Elem, ova vladajuća struktura imala je cio četvorogodišnji mandat da im je cilj bio inkriminisati klevete i uvrede, kako su 2018. godine kukumakali, ali na tom planu ništa nije urađeno. Zna se koliki kreditni "obroci" nas čekaju ove godine, kakva stopa inflacije i neminovnost teške ekonomske krize, gdje je pitanje opstanka javnost upraviti od tih tema i postojanja krize. Zato Dodik "baca koske" kakvim nas želi zamajavati.

Identičan potez imamo oko "prekida kontakata sa američkom i britanskom ambasadom". Pazite, Vlada RS je "usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja", no sadržaja tog akta nema dostupnog javnosti. I šta uopšte znači "usvojiti informaciju"? Čiju informaciju? Kakvog sadržaja? Kakav dokument će biti dostavljen ovim ambasadama i državama?

U pitanju je samo još jedno subverzivno dejstvo prema ovde dobro znanim akterima kanalisanja kriza i to odlično tempirano sa godišnjicom početka bombardovanja Srbije. Za kanalisanje kriza ove dvije ambasade mnogo su opasnije od medija i društvenih mreža, pa Dodik i njima blagovremeno "baca koske", odnosno protivsubverzivno djeluje spram očekivanih njihovih subverzivnih dejstava - da se izrazim terminologijom moje struke. 

Jedino šta je ovog momenta neizvjesno jeste kakav odgovor Dodik sprema na Vučićevo političko angažovanje protiv njega preko novoimenovanog savjetnika Adama Šukala, novog pokreta Jelene Trivić i ostatka te već javnosti poznate "ekipe". Odlično zna da mu slijedi bitka protiv čak tri protivnika (mediji, ambasade i Vučićevi "jastrebovi") i vidimo da se odlučio za taktiku "Napad je najbolja odbrana". Jedino naspram trećeg pomenutog protivnika još uvijek nije objelodanio način napada.

Naš najveći društveni problem jeste nejedinstvo Dodikovih oponenata, a onda nema govora o planiranju i koordinaciji dejstava. Svaku od pomenutih kategorija pojedinačno mu nije problem savladati ili bar držati pod kontrolom, šta pokazuje i opisanim potezima, dok u dogledno vrijeme ne vidim širu sinergiju kakva može ugroziti režim. Možda griješim, ali naprosto ne vidim adekvatnu inicijativu.

Šta imamo na javnoj sceni pokazuje podnaslovna fotografija. Vidite novinare sa trakama preko usta na protestu ispred skupštine, dok desno vidite moj protestni performans iz septembra 2016. godine. Prije šest i po godina protestvovao sam zbog grubog kršenja slobode javnog izražavanja mišljenja, a regionalni mediji jedino su prenijeli LAŽI da sam prijetio načelniku Daliboru Ivaniću. Jednako revnosno kao i kasnije plasirane laži ministra Dragana Lukača o "pokušaju ubistva" (isti događaj).

Na gornjoj fotografiji vidite isječke novinskih tekstova Nikole Morače povodom mog desetodnevnog štrajka glađu iz 2015. godine, kada sam na tako drastičan način pokušao animirati javnost povodom kriminalizacije policije. Jedini koji se usudio pisati o tome bio je Morača i čak se gadno zamjerio tadašnjem direktoru policije Gojku Vasiću i njegovim banditima. Drugim novinarima bilo je "nezanimljivo" što višestruko nagrađivani i poznati kriminalistički inspektor tvrdi da organizovani kriminal "gazduje" policijom.
Danas sa gnušanjem gledam kako novinari "izvještavaju" o hapšenjima policijskih moćnika i inspektora zbog organizovanog kriminala, o stotinama kilograma zapljenjene droge i ubistvima Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića. Opet samo prenose ono šta im "zvanično saopšte" i to kopiranjem sadržaja. Novinari u ogromnoj većini nisu sposobni dvije rečenice sami sastaviti! Samo u letu hvataju "koske" kakve im drugi bacaju! 

Posmatram kako se mnogi poistovjećiju sa Nikolom Moračom, nakon sedam-osam godina kašnjenja u prepoznavanju problema i bukvalnog brukanja novinarske struke, pri čemu moram podsjetiti na nedavni događaj opisan tekstom Jeste li me planirali baciti sa zgrade vlade? Nakon mog verbalnog napada na Radovana Viškovića ispred zgrade Vlade RS vazda prisutni Morača ostao je na licu mjesta do kraja i zato nije razjašnjeno koji policajac je "htio skočiti sa zgrade vlade". 

Evo i danas javno pozivam MUP RS da saopšti javnosti kako su onoliku policiju digli povodom "dojave" da bivši policajac namjerava samoubistvo skokom sa zgrade vlade, a čemu smo Morača i ja svjedočili. Potom možemo preći na pitanje Ko čini krivično djelo - novinar Morača ili tužilac Mijatović?  u montiranom i teško nezakonitom postupku za krivično djelo "Povreda tajnosti postupka". Možda je omeo "postupak" moje likvidacije, pa sad trpi odmazdu?!

Regionalni portali masovno su prenijeli kako sam izvrijeđao Viškovića i potom uhapšen, ali uobičajenom "copy-paste metodom" preuzimanja sadržaja sa zvaničnih sajtova, odnosno kopiranjem objava drugih. Imamo li novinara sposobnih za sačinjavanje nekoliko rečenica teksta? Kakvo crno istraživačko novinarstvo možemo razvijati sa likovima bez razvijene sposobnosti pisanja? Portale komotno možemo nazvati kopirnicama!

Sa druge strane prednjim navodima želim poentirati na činjenici da Dodikov režim nema potrebe mijanati zakone zarad progona raznih struktura oponenata ili kritičara, kad vidimo kako godinama unazad obračunavaju se sa "nepodobnim" fizičkim i pravnim licima. Kao da su dosad radili po zakonu, pa imaju potrebu sa te strane nešto mijenjati?! Nismo djeca! 

Na meti režimskog progona godinama su AUTORI sadržaja, dakle oni sa sposobnošću procesa razmišljanja i javnog iznošenja mišljenja, jedna te ista mala kategorija dobro znanih pojedinaca i grupa, za koju Dodik unaprijed zna da ovim ujdurmama neće promjeniti njihovo djelovanje. Još jedan razlog zbog kog možemo jedino govoriti o manipulisanju javnošću i dobijanju na vremenu tokom krize. Upravo zato nemam namjeru ovom temom baviti se u zadanim okvirima.

Znači, po "planu i programu" za ovu godinu cilj je kvazinovinarsku zajednicu i opoziciju zamajavati nacrtom zakona koji u ovom foramtu nikad neće biti predložen na usvajanje skupštini, te da negdje od septembra ovi slave "pobjedu" nad režimom u vidu izmjena sadržaja nacrta ili čak povlačenja istog iz procedure. I američka i britanska ambasada će jednako to vidjeti kao svoju "pobjedu", a što su pogodni metereološki uslovi za proteste nepovratno prošli bitno je jedino Dodiku. Tako stvari stoje ukoliko malčice "uključimo" sposobnost razmišljanja. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter