Identifikovana nova varijanta korona virusa: Otpornija je na antitijela, naučnici je prate

Identifikovana nova varijanta korona virusa: Otpornija je na antitijela, naučnici je prate

U staračkom domu u Kentaktiju novom varijantom virusa SARS-CoV-2 inficirano je 45 korisnika i zaposlenih. Nova varijanta korona virusa sa povećanom otpornošću na antitijela identifikovana je u staračkom domu u Kentakiju, gde je već inficirano 45 korisnika i zaposlenih, prenosi Dejli mejl.

Soj koji potiče iz Japana poznat je kao R.1 i sadrži opasne mutacije koje poboljšavaju njegov “prenos, replikaciju i imunološku supresiju”.

On dijeli mutaciju istog proteina šiljka koji je takođe identifikovan u visoko zaraznim varijantama porijeklom iz Brazila, Velike Britanije, Indije i Južne Afrike.

- R.1 je varijanta koju treba gledati. Utvrđena je u Japanu i u Sjedinjenim Državama - napisao je stručnjak za zarazne bolesti, dr Vilijam Haseltajn.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 otkrivena je nakon što je FDA odobrila vakcine za starije od 65 godina i za druge ugrožene grupe.

Agencija je saopštila da zabrinutost zbog zarazne varijante delta znači da je potrebno ubrzati vakcinaciju. Vakcine su dostupne svima koji su poslednju dozu primili prije najmanje šest mjeseci.

Izvor: telegraf.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter