Iako to Poslovnik nalaže, opozicija već godinu dana (četvrt mandata) bez potpredsjednika NSRS (Video)


Iako to Poslovnik nalaže, opozicija već godinu dana (četvrt mandata) bez potpredsjednika NSRS (Video)

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović, gostujući u emisiji “Pressing” N1 televizije, govorio je o izmjenama Krivičnog zakonika RS kojima se kriminalizuje kleveta te se u kontekstu gušenja sloboda i demokratije u tom entitetu osvrnuo i na proces izbora potpredsjednika NSRS.

“Zakon o kriminalizaciji klevete je jedan dio mozaika koji Republiku Srpsku pretvara u Sjevernu Koreju u Evropi i, jednostavno, cilj je njima da ućutkaju svaki otpor”, izjavio je Vukanović te kao primjer nedemokratskog djelovanja vlasti u RS naveo da vladajuća većina ne želi imenovati potpredsjednika NSRS, i pored toga što to Poslovnik NSRS tako nalaže.

Oni ne dozvoljavaju da se za izabere jedan, koji, naravno, ne bi ništa doprinio načinu funkcionisanja Narodne skupštine, ali se njima ne dopada gospodin Petrović iz Prnjavora jer tamo Tomaš, koji je gradonačelnik, smatra da bi to njemu dalo krila dogodine na izborima i jasan je Poslovnik koji kaže da Narodna skupština treba da ima jednog potpredsjednika iz redova opozicije, ali jednostavno, oni to neće da izglasaju.

Nebojša Vukanović, 27.9.2023.

 

Da je tačno da Poslovnik NSRS predviđa da se jedan od potpredsjednika tog zakonodavnog tijela bira iz redova najbrojnije opozicione stranke, svjedoči njegov član 19, koji predviđa da NSRS bi­ra dva do če­ti­ri pot­pred­sjed­ni­ka, te u stavu (2) kaže:

Je­dan pot­pred­sjed­nik bi­ra se iz re­da naj­broj­ni­je opo­zi­ci­o­ne stran­ke u Na­rod­noj skup­šti­ni, pri če­mu od­lu­ču­ju­ći kri­te­ri­jum pri­li­kom nje­go­vog iz­bo­ra ni­je pri­pad­nost kon­sti­tu­tiv­nom na­ro­du, ako je ona za­do­vo­lje­na iz­bo­rom pred­sjed­ni­ka i osta­lih potpredsjednika. Poslovnik NSRS

Kandidat za potpredsjednika NSRS iz SDS-a, kao najbrojnije opozicione stranke u RS, jeste Milan Petrović, a da je tačno i da vladajuća većina u NSRS ne želi da Petrovića izglasa na tu funkciju, svjedoči i izvještaj s nastavka 5. redovne sjednice NSRS, održanog 28.9.2023. godine, na kojem se ta tačka našla na njegovom dnevnom redu.

“Narodni poslanici nisu izabrali Milana Petrovića za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz reda opozicione partije sa najvećim brojem poslaničkih mandata”, navodi se u izvještaju, a kako su izvijestili mediji, za imenovanje Petrovića glasala su 22 poslanika, protiv je bio jedan, dok je 29 poslanika bilo suzdržano.

U tom kontekstu, podsjećamo na to da je NSRS na 1. posebnoj sjednici, održanoj 1.12.2022. godine, izabrao tri potpredsjednika. Na prijedlog SNSD-a za potpredsjednicu iz reda hrvatskog naroda imenovana je Anja Ljubojević, na prijedlog Kluba poslanika SP-a imenovan je Petko Rankić, dok je iz reda bošnjačkog naroda potpredsjednik Mirsad Duratović, kojeg je na tu funkciju predložio Klub poslanika Pokret za državu.

U ranijim sazivima NSRS, kao što su, primjerice, oni iz 2014-2018. godine i 2018-2022. godine, vladajuća većina predvođena SNSD-om imenovala je potpredsjednicu iz reda najbrojnije opozicione stranke te je na tu funkciju u oba navedena mandata, na prijedlog SDS-a, bila imenovana Sonja Karadžić-Jovičević.

Ovim Istinomjer tvrdnje Nebojše Vukanovića da Poslovnik NSRS predviđa da se jedan od potpredsjednika tog zakonodavnog tijela bira iz redova najbrojnije opozicione stranke, kao i da vladajuća većina ne želi da imenuje predloženog kandidata opozicije, ocjenjuje istinitim.

Video: N1
Izvor: istinomjer.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter