I u Republici Srpskoj ograničene marže na gorivo


I u Republici Srpskoj ograničene marže na gorivo

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu kojom su marže na gorivo u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litri, a u maloprodaji na 0,25 KM.

Podsjetimo, na svjetskom tržištu došlo je do velikog pada u cijenama naftnih derivata, a snižene su i rafinerijske cijene.

Vlada Republike Srpske je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, donijela Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

– Cilj donošenja Uredbe odnosi se na zaštitu ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima – naveli su iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Kako dodaju, s obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u RS nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata.

– Uredbom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata – naveli su iz resornog ministarstva.

Kako se dodaje, inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

– Novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim Uredbom kretaće se u rasponu od 5 000 KM do 10 000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja – saopštili su iz resornog ministarstva.

Federalna vlada takođe je danas usvojila Odluku, kojom je propisano da marže na gorivo ne smiju biti veće od 0,25 KM po litru u maloprodaji, odnosno 0,06 KM u veleprodaji.

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks