I mafiju zanima posao sa vakcinom

I mafiju zanima posao sa vakcinom

U toku pandemije kovida-19 u Italiji je pokrenuto 46 krivičnih postupaka, zbog korupcije u medicinskom sektoru, piše dnevni list "Il fatto quotidiano".

U razgovoru s listom javni tužilac Ðovani Tartalja Polčini, koji je poznat po uspješnim anti-koruptivnim procesima, a sada je pravni savjetnik italijanskog ministarstva inostranih poslova, upozorava da treba biti veoma oprezan i dobro se pripremiti za distribuciju antikovid vakcina jer, tvrdi, zdravstvo je oblast koja je visoko izložena mogućnosti korupcije.

Po njegovim riječima, može se očekivati da će kriminalne organizacije N''drangeta i mafija pokušati da se uključe u posao nabavke i distribucije vakcina, kao što su već pokušali prvih mjeseci pandemije virusa korona prilikom nabavke medicinske opreme.

"Podjela vakcina nije samo medicinski posao, biće to i etički izazov i neophodno je pripremiti se dobro, a vakcinu dijeliti prema prioritetima, i cijeloj populaciji. Podijeliti vakcinu podrazumijeva cijeli lanac od dobavljača, transporta, skadištenja, i javnih tendera, a na svakom od ovih koraka može se očekivati da će kriminalne organizacije pokušati da se infiltriraju”, tvrdi tužilac Tartalja Polčini.

Po njegovim riječima, posebnu pažnju treba obratiti na one kriminlane organizacije koje će pokušasti da proizvedu lažne vakcine, što bi bilo pogubno za javno zdravlje, kao i na moguće špekulante koji će sigurno u prvim mjesecima nakon pojave vakcina na tržištu pokušati da podignu cijenu lijeka.

List podskeća na afere sa cijenom zaštitnih maski kojih u Italiji nije bilo dovoljno u prvom talasu pandemije, pa su neki distributeri i pojedine apoteke medicinske maske prodavali i do 20 puta skuplje od realne cijene.  

Izvor:n.n.