I -krupne ribe- koristile: Tim tužilaca Tužilaštva BiH radi na predmetima org. kriminala gdje je korištena aplikacija Sky

I -krupne ribe- koristile: Tim tužilaca Tužilaštva BiH radi na predmetima org. kriminala gdje je korištena aplikacija Sky

Tužilaštvo BiH formiralo je više predmeta u vezi organizovanog kriminala i trgovine nartkoticima, a u kojima su osumnjičeni koristiili kripotovane telefone, te aplikacije najviše Sky.

Kako je za N1 potvrđeno iz državnog tužilaštva ostvarena je međunarodna saradnja koja se odnosi na korištenje i komunikaciju određenim aplikacijama. Tim tužilaca radi na svemu, a pod lupom su i neki policijski i bezbjednosni dužnosnici u BIH.

“Nedavno, prije oko mjesec dana, tim tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u koordinaciji sa v.d. glavnim tužiteljem, boravio je u Nizozemskoj, upravo iz navedenih razloga.

Tužiteljstvo BiH je vrlo ozbiljno pristupilo ovom radu, te je određeno nekoliko tužitelja, koji postupaju u predmetima koji su povezani sa saznanjima i informacijama iz dešifrovanih komunikacija i koji zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, rade u ovim predmetima.

U Tužiteljstvu BiH u radu je više predmeta, u kojima su korisne informacije koje se mogu dobiti dešifrovanjem komunikacija. Naravno, predmeti se ne baziraju isključivo na ovim informacijama, već se saznanja u određnim predmetima dodatno dokumentiraju i potkrepljuju.

U nekim predmetima već su realizirane aktivnosti lišenja slobode i pretresa, neki predmeti su u radu, te razumljivo da ne možemo govoriti o detaljima”, rekli su iz Tužilaštva BIH za N1.

Ne komentarišu navode da je u BiH do sada evidentirano oko 2000 korisnika kriptovanih aplikacija.

Također u interesu istage ne govore ni o pojedincima.

Ipak potvrđuju:

“Postoje određene informacije da su dužnosnici iz policijskih, sigurnosnih i drugih institucija, bili korisnici ovih aplikacija, te će se detaljno provjeriti utemeljenost ovakvih informacija, kao i postojanje elemenata kaznenih djela.

S obzirom na potrebe zaštite istraga i rada na predmetima, kako u BiH tako i u zemljama regiona i EU, u ovom trenutku ne možemo dati više detalja ili informacija, što je i razumljivo”, zaključuju.

Za više informacija obratili smo se i Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BIH, na čijem čelu je Osman Mehmedagić, čije se ime ( ali i imena njegovih saradnika) spominju u pojedinim javnim objavama.

Odgovore koje interesuju javnost, a sve zbog nepotvrđenih informacija, zatražili smo i od MUP-a RS. Pitali smo da li su i koji policijski službenici koistili sky aplikaciju, te da li ju je imao i direktor policije RS Siniša Kostrešević.

Iz OBE BIH danas bez odgovora, iz MUP-a RS kratko uputstvo da se obratimo nadležnom tužilaštvu.

Prema dosadašnjim izvještajima Europola, preko milijardu kriptvanih poruka razmijenile su uglavnom osobe iz kriminalnog miljea širom svijeta.

Svakodnevno je slato i do 3 miliona poruka, a više od 20% korisnika sky aplikacije je iz Holandije i Belgije.

Upravo u region Beneluksa putovali su pojedini  bh. tužioci početkom godine.

Piše: Snežana Mitrović
Izvor: ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter