I Izetbegovići sarađuju sa Dodikovim Prointerom: Sebija potpisala ugovor, koji bi mogao na crnu listu SAD

I Izetbegovići sarađuju sa Dodikovim Prointerom: Sebija potpisala ugovor, koji bi mogao na crnu listu SAD

Početkom ovog mjeseca Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na čelu sa Sebijom Izetbegović potpisao je ugovor sa kompanijom Prointer koja se povezuje sa porodicom Milorada Dodika.

Prema dokumentu koje u posjedu Raporta, KCUS je ugovor sa Prointerom odobrio 8. februara.

Kako se navodi ugovor je vrijedan 123.786 KM, a odnosi se na održavanje SAP licenci na KCUS-u.

Foto: Raport/Faksimil ugovora

Ne bi bilo ništa sporno da se Prointer ne povezuje sa Igorom Dodikom, a zbog čega se špekulira da bi ova kompanija mogla biti pod američkim sankcijama.


Foto: Raport/Faksimil ugovora 

Inače, Prointer bio je u vlasničkoj strukturi Alternative televizije, kojoj su SAD nedavno uvele sankcije. Zanimljivo je istaknuti da je pomenuta kompanija promijenila vlasničku strukturu samo nekoliko sedmica nakon sankcija.

Prointer inače, dobiva gomilu poslova od vladajućih struktura u RS, upravo zbog povezanosti sa vladajućom porodicom Dodik.

I dok SDA poziva na nove sankcije Dodiku, očigledno u praksi idalje sarađuju sa kompanijama koje su defacto na crnoj listi i to ugovore potpisuje supruga šefa SDA Sebija Izetbegović.

S obzirom na to da se špekulira i da Prointer ostaje bez licenci velikih informatičkih američkih kompanija kakva je Microsoft, postavlja se pitanje da li bi zbog svega mogli ispaštati i pacijenti?

O tome da li sankcije trebaju snositi i oni koji uredno budžetske pare nastavljaju trpati sumnjivim firmama također bi se dalo raspravljati.

Piše: Kenan Kešmer

Izvor: raport.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter