I Dodikov Radmanović priznao novi prenos nadležnosti sa RS na BiH: Ugrožavamo Srpsku (Video)


I Dodikov Radmanović priznao novi prenos nadležnosti sa RS na BiH: Ugrožavamo Srpsku (Video)

“Mi smo se izborili i sa Evropskim parlamentom da se ravnopravnost u odlučivanju u skladu sa našim Ustavom obezbjeđuje i u saradnji sa Evropskim parlamentom. Sada smo dobili prijedlog u kojem nema ravnopravnosti, nema konstitutivnosti naroda, nego imamo prostu većinu.

“Postoje odgovorni što mi danas dan prije odluke, odnosno, poslednjeg dana kad možemo dostaviti neko mišljenje u Evropsku komisiju raspravljamo o tome. Mi ovde nismo odgovorni. Saglasan sa svima, vlašću ili opozicijom, koji kažu da ovako više ne možemo raditi, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović tokom rasprave o Prijedlogu zakona o sprečavaju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH.

On je istakao da se obje hitne sjednice održavaju danas zato što su poslanici u poslednjem momentu dobili materijale, te da je lično saglasan sa mnogim primjedbama koje se odnose na termin i brzinu održavanja sjednice i način na koji se uvode u tu priču u PD PS BIH.

“Za to nije kriva Evropska komisija, ne vrši ona pritisak na nas nego vršimo pritisak sami na sebe. Dugo znamo do kada smo trebali ovakve odluke doneti ili ne donijeti i sve smo dobili sinoć. Ovdje nema nikoga kome to možemo da kažemo.

Savjet ministara BiH nam je materijal dostavio sinoć i to se mora reći. Moramo reći da ćemo jednog momenta doći u situaciju kada ćemo reći da to ne može tako i kada nešto nećemo usvojiti”, naglasio je Radmanović.

Dio ovog zakona, dodao je on, remeti ravnopravnost naroda koja je obezbjeđena Ustavom BiH.

“Mi smo se izborili i sa Evropskim parlamentom da se ravnopravnost u odlučivanju u skladu sa našim normama i Ustavom obezbjeđuje i u saradnji sa Evropskim parlamentom . Sada smo dobili prijedlog u kojem nema ravnopravnosti, nema konstitutivnosti naroda, nego imamo prostu većinu.

Vjerovatno je u to u sastavu takvog akta prolazno danas jer je važno za naš put ka EU ali vas podsjećam da to može imati dalekosežne posljedice za ukupan rad i Parlamenta BiH u cjelini. To je važno pitanje oko kojeg nismo saglasni ali smo morali imati vremena da to usaglasimo”, jasan je Radmanović.

Iako je tražio pauzu kluba, poslanici SNSD osim njega su bili za zakonska rješenja, a Radmanović je bio, kako saznajemo, uzdržan kod glasanja.

 

Foto naslovna: banjaluka.com
Video: VideoTTeka
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter