I autoput u funkciji raseljavanja Srpske - Vlada neće trasu koja ne ruši kuće? Vlasnicima milostinja (Video)


I autoput u funkciji raseljavanja Srpske - Vlada neće trasu koja ne ruši kuće? Vlasnicima milostinja (Video)

Omarska: Rušiće im kuće a nude milostinju. Trasa koju su zacrtali nadležni ruši tridesetak kuća, trasa koju predlažu mještani ne ruši ništa.

U Gornjoj Omarskoj žive između straha da će ujutro ugledati bagere i buldožere koji u došli da im ruše kuće i imanja i nadanja da će ucrtana trasa autoputa kroz njihovo selo, ipak, bti promijenjena. Na radost svih a na štetu nikoga.

Mještani Gornje Omarske, za Gerila info, govore kako problem koji imaju nije samo njihov već je problem svih potkozarskih sela. Nekima se izašlo u susret pa je trasa izmjenjena, kao što je to učinjeno u Kozarcu ali u Omarskoj i dalje čekaju. Kažu da im nije jasno zašto je ucrtana trasa koja uništava selo i raseljava stanovništvo kada postoji mogućnost da autoput, protiv kojeg nisu, ide drugom trasom preko državne zemlje na kojoj nema stambenih objekata.

Savo Dukić, iz ovog sela, kaže da su mještani Gornje Omarske još prije dvije godine, kada je održana javna rasprava u Prijedoru, uložili prigovore ali da je na prigovore svih mještana odgovoreno negativno.

“Onda smo tražili izmještanje trase po poljoprivrednom zemljištu. Dole po državnom zemljištu gdje nema uopšte stambenih objekata. Bili smo u Vladi šest puta na sastancima u ministarstvima. Kod Srebrenke Golić, u ministarstvu saobraćaja i veza. bili smo u Autoputevima RS, kod gospodina Dodika jednom. Jednom smo sa Dodikom bili u Omarskoj. Drugog oktobra smo imali sastanak sa gospodinom Dodikom gdje nam je obećana korekcija postojeće trase kroz naša tri sela“, priča za Gerila info Savo Dukić iz Gornje Omarske.

 

Dukić se prisjeća da je mještanima ovih sela tada, u prisustvu Srebrenke Golić, direktora Autoputeva Republike Srpske i direktora Instituta za građenje obećano da će biti izvršena korekcija trase kao i da je tada ucrtana nova trasa koja je prihvatljiva mještanima jer im ne ruši kuće. Od obećanja, međutim, nije bilo ništa jer je počela eksproprijacija zemljišta po staroj trasi.

“Dakle, ništa od onog dogovora nije ispoštovano i samo se krenulo raditi po staroj trasi“, kaže Dukić.

U Gornjoj Omarskoj napominju da je u Kozarcu trasa autoputa pomjerana četiri puta što pokazuje da je to moguće. Mještani, međutim, napominju da su se za mještane Kozarca na protestima, na kojima su ih podržali i stanovnici Omarske i drugih sela Potkozarja, založili bošnjački političari i predstavnici kao i islamska zajednica a da u slučaju srpskih sela niko od srpskih predstavnika nije mrdnuo ni prstom.

Foto: Gerila info/Gornja Omarska

“U Ivanjskoj je kod katoličkog dijela stanovništva pomjerena trasa gdje se ne ruši ni jedan objekat. I mi to sve pozdravljamo. Samo se nama u ova tri srpska sela ruši trideset i jedna kuća na šest kilometara autoputa. Dvadeset sedam kuća je ugroženo. Te koje su ugrožene većina će biti porušena jer su veoma blizu autoputa. Ili je to namjerno tako nacrtano kao da se izbjegavaju i da nisu na trasi“, kaže Savo Dukić, za Gerila info.

Mještani Gornje Omarske kažu da im se za kuće i zemljište nudi ponižavajuća nadoknada. Od 800 do 1200 maraka po kvadratu stambenog prostora i nešto zanemarljivo za zemlju. Kažu da su na jednom sastanku ministra saobraćaja (od danas bivšeg), Nedeljka Ćorića pitali šta i gdje mogu da kupe za novac koji im se nudi a da ih je on nakon toga istjerao iz kabineta.

Mještani Gornje Omarske najavljuju protest ispred Vlade Republike Srpske ukoliko uskoro ne dobiju bilo kakav odgovor ili ispunjenje datog obećanja.

Foto: Gerila info/Početak gradnje u Orlovcima

Inače autoput od Banjaluke do Prijedora gradiće kineska kompanija Shandong koja je i koncesionar. Najavu gradnje i početak gradnje u Orlovcima kod Prijedora prati netransparentnost i skrivanje ugovora o gradnji od javnosti Republike Srpske. Vlada Republike Srpske i pored presude odbija da javnosti Republike Srpske da na uvid ugovor sa kineskom kompanijom.

Foto naslovna: Gerila.info
Video: GERILA PORTAL/youtube.com
Izvor: gerila.info 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter