I ako je Dodik -dogovorio- nižu cijenu gas u Srpskoj poskupljuje od 1. jula za 10%, na jesen nova cijena (Video)


I ako je Dodik -dogovorio- nižu cijenu gas u Srpskoj poskupljuje od 1. jula za 10%, na jesen nova cijena (Video)

Od 1.jula realno je očekivati da dođe do poskupljenja gasa u Republici Srpskoj do 10%, potvrdili su medijima iz preduzeća „Gas Res“.Tačan iznos poskupljenja zavisiće od cijene nafte na svjetskoj berzi. Postavlja se pitanje kako će građani podnijeti još jedno u nizu poskupljenja. 

Pored svakodnevnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nova cijena gasa pogodiće građane koji ionako ne znaju kako da obezbijede osnovno, dok one sa dubljim džepom ni ovo poskupljenje, očigledno, neće mnogo uznemiriti. 

Iz preduzeća "Gas Res" ranije su za medije potvrdili da će u trećem kvartalu doći do povećanja cijena gasa u odnosu na drugi kvartal i da bi to trebalo da bude maksimalno 10%. Republika Srpska mjesečno troši oko četiri miliona kubika gasa, što je deset puta manja upotreba u odnosu na evropske države.

Međutim, problem je to što država nije reagovala ni po pitanju rasta cijena nafte, pa tako nije izvjesno ni da će u slučaju poskupljenja cijena gasa biti bilo kakve reakcije.

"Pošto BiH nema svojih rezervoara za akumulaciju gasa da bi poslije mogao da se koristi i u nerednom periodu mora se promptno reagovati i za određeni period“, kaže Slobodan Vasiljević, magistar elektrotehnike.

S obzirom da je bilo već nekoliko poskupljenja gasa, iz preduzeća Zvornik stan kažu da ni ovo novo poskupljenje neće biti iznenađenje. Ističu da su oni za sad ostali pri istoj cijeni gasa ali da očekuju nove cijene od zime.

"Novo poskupljenje se dešava sad kad je grejna pauza ono neće sad trenutno uticati ali će vjerovatno se odraziti ukoliko ne bude novih poskupljenja a i ako bude novih poskupljenja moraće se odraziti na povećanje cijene početkom grejne sezone ove godine. Povećanje cijene gasa do danas na nivou bilo oko 45% u odnosu jun prošle i ove godine to nije mali iznos i tu se nama povećava učešće energenta u ukupnoj realizaciji“, kaže Mićo Jeftić, direktor preduzeća „Zvornik-stan“.

O cijeni gasa raspravljalo se i krajem prethodne godine, kada se pojavila informacija da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ugovorio manju cijenu gasa za Republiku Srpsku do 31. maja ove godine. Sudeći po ovom poskupljenju, upitno je šta je Dodik ugovorio i sa kim. Ekonomisti ističu da postoji jasna formula za izračunavanje cijene

"Ne znam šta je tu dogovorio kome je dogovorio ali evo neka bude da je dogovorio tako da nemamo mi ništa a zna se ko i troši taj gas u ovoj državi i to bude poznato. Cijenu gasa formira se na osnovu cijena nafte i izračunava se tromjesečni presjek pad cijena nafte naftnih derivata pa se tako izračuna i cijena gasa što će stručnjaci reći kalkulaciju sigurno“, kaže Svetlana Cenić, ekonomista.

Prognoze za posljednji kvartal ove godine po pitanju cijene gasa su još neizvjesne, kažu naši sagovornici.Međutim, očigledno je da će nastavak rata u Ukrajini i poremećaji na svjetskoj berzi donijeti nova poskupljenja.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter