Hvala Bugarima! Hoće li Dragan Vučetić prekršiti omertu i biti isporučen BiH ili će -otputovati- nazad za Njemačku?


Hvala Bugarima! Hoće li Dragan Vučetić prekršiti omertu i biti isporučen BiH ili će -otputovati- nazad za Njemačku?

Napokon je stigla dobra vijest, i to iz Bugarske. Po poternici Interpola u Bugarskoj je uhapšen kontraverzni savjetnik Milorada Dodika i propali biznismen Dragan Vuletić, koji je oštetio Republiku Srpsku i IRB za više miliona maraka u famoznom projektu „Nikola Tesla“. Vučetić je po pisanju portala Kapital, koji je prvi objavio informaciju, ali i drugih medija, uhapšen na Međunarodnom aerodromu u Sofiji, a ostaje da se vidi da li će biti isporučen u Banjaluku i određen mu pritvor do okončanja postupka.

O kriminalu Vučetića sam napisao eseje, i prvi sam, prije skoro 9 godina, ukazao na njegov kriminal i osnivanje svoje privatne firme „Nikola Tesla GMBH“ u Kelnu, na koju je prebacivao novac u milionskim iznosima sa računa Javnog preduzeća Nikola Tesla, gdje je bio direktor. O tome svjedoči video prilog iz arhive..

 

Iako sam o kriminalu obavjestio tadašnjeg ministra finansija Zorana Tegeltiju, sada predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, policiju i druge institucije niko ništa nije preduzeo da spriječi pljačku. Zanimljivo da je u tandemu sa Vučetićem bio i zet ministra Tegeltije, poznat po zloupotrebama sa sarajevskim RAOPOM, koji je nestao u podmetnutom požaru nakon što je opustošen i opljačkan.

Vučetić nije bio sam u pljački vijeka i prebacivanju miliona sa javnih računa u Republici Srpskoj na svoje račune u Njemačkoj, a ostaje da se vidi da li će prekršiti OMERTU, mafijaški zavjet šutnje koji u ovom slučaju vlada punih 9 godina, i da li će saopštiti sa kim je sve iz vrha režima podijelio milione otete od naroda.

 

Projekat je propao, radnice su ostale bez posla, a jedini sam koji je do sada osuđivan zbog slučaja „Nikola Tesla“ i afere „Vučetić“ jer sam kao novinar BN televizije govorio o kriminalu te se potukao tokom protesta radnica sa Vučetićevim zamjenikom i direktorom Nikolom Rakićem.

 

Podsjećanje na video priloge iz arhive i kriminal u Nikoli Tesli i Novoteksu…

 

Autor: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Evo zašto je lišen slobode bivši savjetnik Milorada Dodika, Dragan Vučetić

Bivši direktor preduzeća “Nikola Tesla” Dragan Vučetić, koji je bio i savjetnik Milorada Dodika, uhapšen je u Bugarskoj na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Okružni sud u Banjoj Luci zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlaštenja i poslovnu prevaru.

Navodeći samo inicijale iz Okružnog suda su saopštili da je Odsjek Interpola Sarajevo na osnovu naredbe ovog suda od 29. jula 2019. godine raspisao međunarodnu difuznu potjernicu za Vučetićem zbog navedenih krivičnih djela.

„Okružni sud u Banjoj Luci je danas, 24. novembra, primio dopis MUP-a RS kojim je sud obavijestio da je D.V. lišen slobode 16. novembra 2022. godine na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sofija“, navodi se u saopštenju suda.

S obzirom na to da je osumnjičeni državljanin Njemačke, navodi se dalje, sud je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dopisom od 7. novembra 2019. godine posredstvom Interpol Vizbaden obaviješten da se zahtjev za izručenje osumnjičenog BiH odbija obzirom da se radi o državljaninu Njemačke.

Podsjećamo, portal Capital je juče prvi objavio da je Vučetić uhapšen, te da je protiv njega Uprava kriminalističke policije MUP-a RS još u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Preduzeće „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić, koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od „Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu”.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade RS, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla”, a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Foto naslovna: vitez.ba
Izvor: vitez.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter