Huavej kaznio dvojicu zaposlenih zbog -ajfona-

Huavej kaznio dvojicu zaposlenih zbog -ajfona-

Kineska kompanija „Huavej“ je smanjenjem plata za oko 730 evra kaznila dvojicu zaposlenih radnika, jer su novogodišnju čestitku poslali sa „ajfona“.

Dvojica zaposlenih iz kompanije „Huavej“, čiji se uređaji iz P serije takmiče sa „Eplovim“ ajfonom, postavili su tvit u kojem su svojim pratiocima poželeli – „Srećna 2019“.

Međutim, tvit je sadržao oznaku da je postavljen putem „ajfona“ (via Twitter for iPhone).

Brzo nakon toga tvit je izbrisan, ali njihovi pratioci su uslikali objavu koja se potom raširila po društvenim mrežama.

U internom memorandumu kompanije „Huavej“ od 3. januara viši potpredsednik i direktor upravnog odbora Čen Lifang je izjavio da je ovaj icident naneo štetu brednu „Huavei“, preno je Rojteres, koji je imao uvid u memorandum.

Do greške je došlo jer je rukovodilac društvenim mrežama imao problem sa virtuelnom privatnom mrežom (VPN) na kompjuteru, te je koristio „ajfon“ kako bi poslao novogodišnju čestitku tačno u ponoć, kažu u kompaniji „Huavej“.

Inače, Tviter i Fejsbuk blokirani su u Kini, a da bi korisnici dobili pristup tim društvenim mrežama potrebna je veza sa virtuelnom privatnom mrežom.

Dvojici zaposlenih je smanjena plata za 730 evra, dok će platni razred jednog od direktora za digitalni marketing biti zamrznut 12 meseci, navodi se u saopštenju.


Izvor: RTS