HSBC i Azijska banka finansiraju vakcine sa 300 miliona $

HSBC i Azijska banka finansiraju vakcine sa 300 miliona $

Banka HSBC i Azijska banka za razvoj (ADB) obezbjediće zajedničko finansiranje od 300 miliona dolara kako bi pomogle azijskim lancima snabdjevanja da povećaju proizvodne kapacitete za vakcine protiv kovida 19, izjavili su predstavnici te dvije finansijske institucije.

Inicijativa se zasniva na šemi podjele rizika koju su dijve banke pokrenule u julu 2020. kako bi pomogle finansiranju dobavljača lične zaštitne opreme, dok se oni i proizvođači vakcina utrkuju u ispunjavanju velike globalne potražnje koja nadmašuje ponudu.

Oslanjajući se na kreditni rejting ADB-a, zajmodavci iz privatnog sektora poput HSBC-a mogu lakše pozajmljivati kompanijama u složenom lancu proizvodnje vakcina, saopštila je banka HSBC.

Globalni šef finansijskih institucija u banci HSBC Surat Sengupta je istakao da trenutno potražnja za vakcinama daleko nadmašuje ponudu, kao i da je jedan od izazova da se moraju formirati mreže snabdjevanja i distribucije, što zahtjeva veliku likvidnost, prenosi kineski radio CRI.

Zajmodavci će nuditi sredstva putem trgovinskih zajmova i finansiranja računa putem ostalih alata, rekao je Sengupta, dok zemlje širom Azije pokušavaju da skrate uobičajenu višegodišnju vremensku skalu potrebnu za primjenu velikih programa inokulacije.

Nivoi vakcinacije u azijskim zemljama široko variraju, dok se vlade suočavaju sa ograničenim zalihama, brzim porastom potražnje i političkim žongliranjem kako bi osigurale doze. 

Foto naslovna: Pixabay
Izvor: tanjug.rs/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter