Hrvatski ljekari: Bolnica Dubrava je pukla, mi smo pukli

Hrvatski ljekari: Bolnica Dubrava je pukla, mi smo pukli

Nakon što je vlada smijenila Upravni odbor KB Dubrava i sastanka ljekara koji je sazvao šef dijela bolnice koji je u kovid sistemu, Ivica Lukšić, otkriva se da su nedostaci u liječenju pacijenata zaraženih korona virusom, ali i onih koji boluju od drugih bolesti u toj bolnici, mnogo veći nego što su to vlada i ministar zdravlja Vili Beroš predstavili.

Sve je počelo s pismom ljekarke upućenom na više adresa sa upozorenjem da se u toj bolnici dešavaju mnogi propusti, posebno kada je riječ o kovid pacijentima, za koje je rekla da nemaju adekvatno liječenje, pa čak ni redovan obrok i terapiju.

Hrvatski portal "Telegram" objavio je juče snimak sa sastanka dobijen od neimenovanog učesnika, koji je tok rasprave samoinicijativno snimio.

Na audio snimku koji je prenio "Telegram" jasno je da u KB Dubrava nedostaju respiratori, a da se vrhunac epidemije, prema riječima samog Lukšića, očekuje tek 20. novembra.

Ljekari su istakli da je bilo opšte poznato da KB Dubrava već pola godine nema dovoljan broj respiratora. "Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo da čekam da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", rekla je jedna ljekarka.

A onda je Lukšić, čuje se na snimku, upitao jednog od učesnika razgovora koliko uopšte ima respiratora u KB Dubrava.

S obziom na veliki priliv oboljelih posljednjih dana, jedan od učesnika sastanka je rekao da će u vrhuncu epidemije možda biti potrebno i i 140 respiratora.

Jedna doktorka je naglasila da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni da omoguće jednaku zdravstvenu zaštitu, dok je druga zapitala: "Šta ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"

Lukšić je na to odgovorio da su sve bolnice pod velikim pritiskom, da su respiratori ozbiljan problem te da treba naći balans između broja respiratora koji će bolnici biti potrebni i svih ostalih. "Vidite, neka pitanja su organizaciona, hijerarhijska, i ja ne mogu da ih riješim Morate me razumjeti", rekao je Lukšić i pozvao ljekare da poštuju strukturu koja postoji u bolnici.

Na to mu je jedan ljekar odgovorio da je "ta struktura debelo narušena, dok je drugi kazao da je osnovni problem PRIC-a organizacija". "Nemamo prostora, ni opreme, ni ljekara. I ko će nam to riješiti?", zapitao je, dok je drugi kolega Lukšiću rekao da je on dužan da probleme riješi, a ako ne može, treba, kazao je, raspustiti Nacionalni štab civilne zaštite.

Naredni učesnik sastanka je Lukšiću uputio kritiku da je ovo prvi njegov sastanak sa ljekarima, a da kriza traje od marta. "Sestre su bačene na odjeljenja i prepuštene same sebi. Imamo jedan kompjuter. Bolnica je pukla. Mi smo pukli. Jedan ljekar na 80 kreveta. Šta da kažemo pacijentima kad pitaju mogu li negdje da se okupaju? Zašto nas niko ništa ne pita?", rekao je takođe jedan od učesnika. "Želim da znate da svi mi dijelimo istu situaciju", rekao je Lukšić, a na to je dobio odgovor ljekara:" Ne, ne dijelimo".

Izvor: tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks