Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije, traži 700 miliona evra

Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije, traži 700 miliona evra

Viši trgovinski sud u Splitu odlučivaće ove jeseni o navodnim potraživanjima hrvatske države od 700 miliona evra prema Jugobanci a.d. Beograd u stečaju, a ukoliko potvrdi odluku nižeg suda da prizna ta potraživanja, Hrvatska bi mogla pred srpskim sudovima da traži priznavanje strane sudske odluke i svojstvo povjerioca u glavnom stečajnom postupku koji se vodi u Srbiji.

Zagreb bi u tom slučaju mogao da traži vrijedne nekretnine i potraživanja koje je nekada jedna od najmoćnijih jugoslovenskih banaka imala ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama, već i u Americi.

Navodni dug od 700 miliona evra nastao je kada je Hrvatska isplatila 235 miliona štedišama poslije ulaska Jugobanke u stečaj, a zatim pokrenula parnicu, tražeći od glavne splitske filijale taj iznos s kamatama, koje su za više nego duplo premašile glavnicu.

Postupak pred Trgovinskim sudom u Splitu od početka je bio sporan, kao i prvostepena presuda koja je donijeta ovog proljeća, bez prethodne rasprave i izvođenja dokaza, nakon što je Sud rješenjem stavio van snage izvođenje dokaza koje je prvobitno prihvatio da izvodi.

Srbija je inače nedavno počela da prodaje imovinu banaka u stečaju Beobanke i Jugobanke. Stan u centru Beograda stavila je na doboš po cijeni od 15 000 evra, a apartmani u Bečićima još su povoljniji ukoliko se uzme u obzir njihova stvarna vrijednost i potencijal.

Na prodaju je ponuđeno pet apartmana Jugobanke u Bečićima ukupne površine 115 kvadrata. Kako se navodi u oglasu, riječ je o garsonjerama u zgradi u prizemlju koje su u katastru upisane kao stambeni prostor. Ukupna cijena je 206 000 evra, odnosno 41 000 evra po svakom apartmanu ili 1 791 evro po kvadratu. Minimalna cijena koju potencijalni kupci mogu ponuditi je 120 000 evra.

Nakon što je na prodaju ponudila stan u srcu Beograda za 15 000 evra i pet apartmana na moru za 206 000 evra, država je oglasila i prodaju vrlo atraktivne imovine i nekretnina u centru Beograda, a koje su pripadale Privrednoj banci Beograd koja je otišla u stečaj krajem oktobra 2013. godine.

 

Izvor: Blic