Hrvatska novim propisima smanjuje pogodnosti za BiH

Hrvatska novim propisima smanjuje pogodnosti za BiH

Uskoro će na snagu stupiti nova pravila o količini cigareta koju je moguće preneti preko granica, što će zasigurno smanjiti šoping Hrvata u BiH i Srbiji, gde mnogi kupuju duvanske, ali i druge proizvode, po nižim cenama. Pravilnik o oslobađanju od PDV-a i trošarine za robno uvezivanje u osobnoj prtljazi osobe koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja Hrvatska je odlučila izmeniti, a vreme će i carinske kontrole na granici biti rigoroznije.

Tako će se od 15. oktobra u zemlju moći uneti najviše dve kutije cigareta, dok se do sada mogla uneti ceo boks. Kada je reč o duvanu, umesto dosadašnjih 250 grama, smjet će biti uneti samo 50 grama, javlja Glas Slavonije. Vazdušni saobraćaj je izuzet od tih pravila.

Prema nezvaničnim procenama, Hrvatska na kupovini cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak 70.000 evra u dažbinama.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica pa je i ta potrošnja prepolovljena. Naime, u prvih osam mjeseci ove godine su strani državljani zatražili povrat poreza za robu kupljenu u iznosu od 43,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom razdoblju prošle godine potrošili oko 83 miliona KM, piše Glas Slavonije, pozivajući se na podatke portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića.

Granični prelaz Orašje prednjači po vrednostima robe iznesene iz BiH jer preko njega mnogi Slavonci odlaze u prekogranični šoping. Reč je u iznosu od 5,6 miliona KM. Kupuju se prehrambeni proizvodi, gorivo, ali i lekovi, koji su tamo jeftiniji, a u Hrvatskoj se često ne mogu nabaviti bez recepata. Tu su i autodijelovi, nameštaj, stolarija, ali i neke usluge, poput stomatoloških. Cigarete i duhan ipak su glavni razlog odlaska Hrvata u kupovinu u BiH i Srbiji, a tokom pandemije su mnogi šverceri duvan prodavali i po trostruko većim cena nego inače.

Izvor: jutarnji.hr/kurir.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks