Hrvatska je od ponoći uvela nove mjere za građane BiH


Hrvatska je od ponoći uvela nove mjere za građane BiH

Hrvatska je od ponoći uvela obaveznu samoizolaciju ili testiranje na virus korona za građane BiH i Srbije, a te mjere ne odnose se na osobe s dvojnim državljanstvom, za razliku od jučerašnje informacije da građani BiH u Hrvatsku mogu ući ako provedu obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju.

Portal Radiosarajevo saznaje da je Graničnoj policiji BiH dostavljen mail u kojem se navodi da osobe iz trećih zemalja koje ulaze u Hrvatsku iz turističkih ili drugih razloga, te one koje putuju zbog školovanja, mogu ući u zemlju bez obaveze samoizolacije, ali uz pokazan negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno, uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negativan nalaz.

To je potvrdio i Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH. – Tačno je. U Hrvatsku se sa pasošem BiH može ući i sa negativnim PCR testom. On ne smije biti stariji od dva dana, odnosno 48 sati – potvrdio je Hofman za Radiosarajevo.

To se odnosi na odluku kojom građani BiH mogu ulaziti u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, ali samo iz opravdanog razloga (potvrda za turizam i poslovno, tranzit itd.). – Ovo je, ipak, olakšavajuća okolnost, jer vjerujemo da će mnogi građani BiH iskoristiti ovu mogućnost – dodao je Hofman.

Te obaveze oslobođeni su zdravstveni i prekogranični radnici, prevoznici i diplomate, policijski službenici, te pripadnici Civilne zaštite, međunarodnih organizacija i vojnog osoblja.

Za putnike u tranzitu, granična policija će, nakon što im odobri ulazak, provjeriti jesi li napustili Hrvatsku u roku od 12 sati.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks