Hrvatska dozvolila transport robe preko svih prelaza


Hrvatska dozvolila transport robe preko svih prelaza

Nakon dva mjeseca otežanog transporta robe zbog malog broja graničnih prelaza preko kojih je dozvoljen prelazak, Republika Hrvatska odlučila je omogućiti tranzit teretnog saobraćaja na svim svojim prelazima.

Oni su ranije javnost obavijestili da je saobraćanje teretnih motornih vozila od sinoć u 00:00 sati dozvoljeno na svim graničnim prelazima:

"Od 19. marta 2020. godine od 00:00 sati omogućen je tranzit teretnog saobraćaja preko svih graničnih prelaza Republike Hrvatske, što znači da se promet za teretna motorna vozila prilikom ulaza i izlaza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine može odvijati na svakom graničnom prelazu."

Navedenom Odlukom Republike Hrvatske znatno će se smanjiti gužve na graničnim prelazima, a iz Granične policije su pozdravili otvaranje.

„Time će se znatno smanjiti gužve i višesatna čekanja na graničnim prelazima. Do sada su se, za vrijeme restrikcijskih mjera povodom pandemije, za promet teretnih motornih vozila koristila samo tri granična prelaza. Granična policija BiH ulaže maksimalne napore kako bi se promet na graničnim prelazima neometano odvijao“, izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Odluka o radu nekoliko graničnih prelaza preko kojih se odvijao tranzitni saobraćaj teretnih vozila preko teritorije Republike Hrvatske donesena je prije tačno dva mjeseca, 19. marta 2020.

Odluka je donesena na rok od 30 dana, a 18. aprila njezino važenje produženo je na narednih 30 dana, odnosno do dana 18. maja kada na snagu stupa nova gore navedena Odluka o tranzitu teretnog saobraćaja preko svih graničnih prelaza RH. 

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks