Hrvatska donosi nove mjere na granicama

Hrvatska donosi nove mjere na granicama

Nove mjere koje su uvedene u Hrvatskoj prije dvije sedmice biće produžene do 21. decembra, a moguće je i uvođenje novih.

Neslužbeno je za Index.hr potvrđeno i da će se definitivno produžiti i stroge mjere na granicama.

Odlukom Štaba civilne zaštite od 1. decembra u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili ići u samoizolaciju do pristizanja negativnog testa, uz nekoliko izuzetaka koji se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, zdravstvene radnike...

Obaveza PCR testa ili samoizolacije se odnosi i na sve hrvatske državljane koji su za blagdane planirali doći u Hrvatsku, ali i za sve Hrvate koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja svijeta pa će bilo kakva putovanja za božićne, a možda i novogodišnje blagdane biti teško izvediva.

Podsjetimo i da je propisano kako je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku, ne računamo li neke izuzetne slučajeve u kojima mogu boraviti u Hrvatskoj.

Te su mjere na granicama na snazi do 15. decembra, a odnose i se i na bh. državljane. Odluka će biti donesena sutra, produženje ide na 15 dana ili odmah na mjesec dana. Odluku još nije potpisao ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, to bi trebao učiniti danas

Izvor: Buka