Hrvatska dobija aplikaciju za praćenje zaraženih

Hrvatska dobija aplikaciju za praćenje zaraženih

U Hrvatskoj bi u utorak trebalo da bude predstavljena aplikacija za praćenje izloženosti kovidu 19 koju će građani moći da koriste preko svog mobilnog telefona.

Ko je, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju takođe ima, njihovi će mobiteli razmeniti bluetooth signale, prenosi 24sata.hr.

Ako se neko ko ima aplikaciju zarazi korona virusom, uneće to sam u aplikaciju, i ona će svima ostalima koji je imaju, a bili su pored zaraženoga duže od 15 minuta i na manje od dva metra, javiti da su imali rizičan kontakt, i da se jave lekaru odnosno epidemiologu.

Pritom obaveštena osoba neće znati ko je zaražena osoba zbog koje dobija obaveštenje nego će samo dobiti informaciju da je bila sa nekim zaraženim u kontaktu, bez imena.

Kad neko dobije pozitivan nalaz pa to "ukuca" u aplikaciju, svi će njegovi kontakti unazad 14 dana, koji aplikaciju imaju, dobiti obaveštenje da su bili sa zaraženim u dužem, rizičnom kontaktu.

Nakon 14 dana se spremljeni podaci o kontaktima sami brišu, jer tad završava inkubacija, odnosno potencijalna mogućnost prenosa virusa.

Izvor: tanjug.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks