Hristos Vaskrse: Patrijarh Irinej po prvi put služio Vakršnju liturgiju bez prisustva vjernika (Video)


Hristos Vaskrse: Patrijarh Irinej po prvi put služio Vakršnju liturgiju bez prisustva vjernika (Video)

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar, danas praznuju najveći hrišćanski praznik - Uskrs, ali ove godine u senci pandemije korona virusa i ograničenog kretanja.

Većina pravoslavnih crkava pozvala je svoje vernike da se pridržavaju mera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.

Srpski patrijarh Irinej služio je u ponoć Uskršnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju su prenosili RTS i agencija Tanjug.

U Uskršnjoj poslanici on je poručio da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

"Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti", rekao je patrijarh Irinej.

U Srbiji je tokom praznika na snazi policijski čas, najduži od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do utorka u 05.00 ujutru, ukupno 84 sata.

Tako će i zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije virusa korona, trajati tokom uskršnjih praznika.

VASKRŠNjA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE

Vaskršnja liturgija počela je oko ponoći u krpti Hrama svetog Save na Vračaru, a predvodio je patrijarh srpski Irinej.

Liturgija na Vaskrs se prvi put služila bez vernika zbog policijskog časa koji je uveden kao mera u zaštiti od širenja epidemije kovida19 .

Litrugiju su uživo prenosile Novinska agencija Tanjug i RTS.

"Hristos Vaskrse dragi gledaoci!", poručeno je vernicima u uživo prenosu.

Na liturgiji je pevala Divna Ljubojević i njen hor Melodi.

Patrijarh srpski Irinej poručio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

"Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti", rekao je patrijarh.

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Vaskrs ili Uskrs ove godine crkva i vernici neće obeležiti u skladu sa tradicijom, već u skladu s merama i preporukama o sprečavanju širenja zaraze korona virusa.

Uskrs je suština hrišćanskog učenja i označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Za hrišćane je praznik vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

VIDEO:

 

Foto naslovna: Zvanični sajt SPC
Video: tanjug.rs/youtube.com
Izvor: novosti.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks