Hoteli izgubili 10 godišnjih dobiti

Hoteli izgubili 10 godišnjih dobiti

Od kraja maja hoteli širom Austrije, nakon dva i po mjeseca prinudne pauze zbog epidemije korona virusa, mogu ponovo da primaju goste, ali šteta koju su pretrpjeli je ogromna.

Udruženje hoteljera Austrije (OeHV) procjenjuje da je pandemija korona virusa nanijela štetu hotelima u visini od deset godišnjih dobiti.

Portparol OeHV Martin Stanic ukazao je da će klasične turističke destinacije na jezerima privući, ako bude i sunčano vrijeme, goste, i da će tamošnji hoteli biti “prebukirani”, ali su zato hoteli na drugim mjestima i dalje su potpuno prazni.

Stanic ukazuje da ponovno otvaranje hotela, u aktuelno doba kada još ne postoji sloboda putovanja, često nije rentabilno, ali da to hoteljeri vide kao neku vrstu investicije u odnos prema gostima i zaposlenima.

Hoteli u gradovima posebno su pogođeni aktuelnom situacijom, jer njima nedostaju strani gosti, pa se nadaju otvaranju granica od sredine mjeseca.

Nešto bolja je popunjenost u velnes hotelima i banjama, kojima je ograničen kapacitet usljed mjera protiv korona virusa na 70 odsto.

Međutim, ukazuje Stanic, tek od 70 odsto nadalje postoji rentabilnost, na primjer, kod banja.

– Ove godine niti jedan hotel neće ostvariti dobit. U prosjeku u jednom mjesecu hoteli ostvaruju 8,3 odsto godišnjeg obrta.Kod hotela koja su dva i po mjeseca bila zatvorena to znači da su izgubljenedobiti od deset godina – objašnjava on.Takvi gubici se, sa tesnim maržama, prema njegovim riječima, ne mogu nadoknaditi, zbog čega Stanic zahtijeva grantove, dodajući daje turizma važna privredna grana Austrije.

Izvor: tanjug.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks