Holandija pobjednik 64. Eurosonga - Osma S.Makedonija - Srbija sedamnaesta


Holandija pobjednik 64. Eurosonga - Osma S.Makedonija - Srbija sedamnaesta

Dankan Lorens iz Holandije, sa pjesmom "Arkada", pobjednik je 64. izdanja Eurosonga.

Holandski predstavnik, koji je bio favorit uoči takmičenja, slavio je zahvaljujući glasovima publike.

Drugo mjesto pripalo je italijanskom predstavniku Mahmudu s pjesmom "Soldi", dok je treće mjesto, kao i prije tri godine pripalo Rusu Sergeju Lazarevu s pjesmom "Scream".

Zanimljivo, Holađanin je odnio pobjedu, iako je bio drugi kod publike i treći kod žirija.

 Iznenađenje ovogodišnjeg Eurosonga svakako je predstavnica Sjeverne Makedonije Tamara Todevska, koja je bila na čelu sve do posljednjeg glasanja žirija, a u kombinaciji s glasovima publike, osvojila je respektabilnih 295 bodova i sjajno osmo mjesto za svoju zemlju. Ovo je ujedno najbolji plasman Sjeverne Makedonije otkako nastupa na Eurosongu.

Najrazočaraniji će se iz Tel Aviva kući vratiti švedski predstavnik Džon Lundvik koji je vodio nakon glasanja žirija ali je od pulike dobio samo 93 poena, a bilo mu je potrebno 253.

Pravo glasa u velikom finalu imale sve zemlje koje su učestvovale ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nijesu uspjele da se plasiraju u veliko finale.

Crnogorski stručni žiri najviše bodova dao je srpskoj predstavnici Neveni Božović. Rusiji je iz Crne Gore pripalo 10 poena.

Pop ikona Madona gostovala je sa dvije pjesme. Nastup je otvorila hitom "Like a Prayer", a potom je izvela i novi singl "Future".

Takođe u revijalnom dijelu, dok su se sabirali glasovi, prošlogodišnja pobjednica Neta predstavlja novu pjesmu Nana Banana.

Nastupili su i pojedini bivši pobjednici Eurosonga Končita Vurst i Mons Zelmerlev, kao i kiparska predstavnica iz 2018. Eleni i Gali Atari, Izraelka koja je na ovom takmičenju pobijedila 1979. godine.

Ovogodišnja parola Eurosonga bila je "Usudi se da sanjaš". 

 

Izvor: TVCG