Hoće li u BiH solarijum biti zabranjen - Definitivno nije dobar za zdravlje

Hoće li u BiH solarijum biti zabranjen - Definitivno nije dobar za zdravlje

Prije ljetne sezone uvijek su velike gužve u salonima ljepote koji nude korištenje solarijuma. Nažalost, mnogi zaboravljaju da godišnje u svijetu od malignog melanoma oboli više od 130.000 osoba, a više od njih 66.000 umre.

Zabrana u Srbiji

U 19 zemalja zabranjeno je korištenje solarijuma osobama mlađim od 18 godina, a odnedavno je i u Srbiji ovaj zakon stupio na snagu.

Prema Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma u toj državi, stariji se i dalje mogu kvarcati, ali samo na vlastitu odgovornost i uz potpis.

Dermatolog Edin Suljagić iz Sarajeva smatra da je ovo u potpunosti ispravan potez te da bi to zakonski trebalo urediti i u BiH.

– Izlaganje ultraljubičastim zracima kod osoba mlađih od 18 godina povećava rizik od karcinoma za više od 70 odtso, jer je koža vrlo osjetljiva. Ali, upotreba solarijuma i nakon punoljetstva nije preporučljiva. Najveći je problem što se mnogi ne pridržavaju pravila boravka u solarijumu, pa često idu preko dozvoljene minutaže. Solarijum definitivno nije dobar za zdravlje i više je modni hit. Ako ga već ne možemo zabraniti, moramo uticati na to da se pravilno koristi – kaže Suljagić.

Veoma rijetko

S druge strane, iz jednog od poznatijih sarajevskih solarijum salona tvrde da ih veoma rijetko posjećuju maloljetne osobe.

– Kod nas uglavnom dolaze osobe koje su punoljetne. Najviše imamo mušterija koje imaju od 22 do 30 godina. Ako se solarijum koristi kontrolisano, ne može biti problem – kazali su iz ovog salona.

Prva kategorija rizika

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju da je solarijum štetan poput ispijanja čaše arsena, koji je jak hemijski element i čije su soli izazivači raka. Navode da je boravak u solarijumu svrstan u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma.

Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30. godine koriste kvarcne lampe, za 75 odsto povećavaju šanse za dobijanje melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

 

Izvor: Avaz