Hoće li sloboda pokucati na vrata slobodnog novinarstva: Tračak nade za Džulijana Asanža (Foto)

Hoće li sloboda pokucati na vrata slobodnog novinarstva: Tračak nade za Džulijana Asanža (Foto)

Ključni svjedok optužnice protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanaža - opoziva svoje svjedočenje - a poslanici u Njemačkoj apeluju na američkog predsjednika Džozefa Bajdena - ali i na kancelarku Angelu Merkel.

On je najpoznatiji novinar koji je iza rešetaka zatvora na Zapadu: Džulijan Asanž. U pritvoru je u Londonu od aprila 2019. SAD traže njegovo izručenje - zbog objavljivanja tajnih dokumenata o vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu.

Asanž je na svojoj platformi Vikileaks 2010. objavio materijal koji mu je dostavila uzbunjivačica Čelzi Maning, uključujući video zapise o navodnim ratnim zločinima koje su počinile Sjedinjene američke države.

Glavni navod optužnice sačinjene za vrijeme predsjednika Donalda Trampa: Otkrivanje i ugrožavanje obavještajnih izvora. Teoretski maksimalna kazna: 175 godina.

Foto: Džulijan Asanž 2012.

U januaru 2021. godine londonski sud odbio je da izruči Asanža SAD s obrazloženjem da između ostalog postoji rizik od samoubistva. Prema specijalnom izvestiocu UN za torturu Nilsu Melceru, pogoršanje njegovog zdravlja, uključujući i mentalno, takođe je rezultat uslova u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio puštanje uz kauciju - zbog navodnog rizika od bjekstva.

Foto: Asanž 13.01.2020.

Optužbe protiv Asanža „konstruisane i neutemeljene"

Ali sada postoji tračak nade za Asanža, jer je podjednako važan i sumnjiv svjedok tužilaštva opozvao navode iznijete protiv osnivača Vikiliksa, piše islandski list „Stundin". Sigurdur Ingi Tordarson prvobitno je tvrdio da je Asanž tražio od njega da špijunira političare i hakuje računare.

Islanđanin, umiješan u kriminalne mahinacije, sada je povukao ove izjave: izmišljene su, on ih je iznio u zamjenu za garanciju nekažnjavanja od strane američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI). FBI je centralna agencija za sprovođenje zakona američke vlade, a takođe i unutrašnja tajna služba.

Njemački članovi Bundestaga koji se odavno angažuju za Asanža osjećaju se potvrđenim ovim iznenađujućim preokretom:

„Posljednja otkrića o izmišljenim optužbama ključnog svjedoka koji sarađuje sa FBI još jednom pokazuju da su optužbe protiv novinara Džulijana Asanža konstruisane i neosnovane", kaže se u zajedničkoj deklaraciji parlamentaraca iz svih parlamentarnih grupa zastupljenih u Bundestagu - sa izuzetkom Alternative za Nemačku (AfD).

Osnivač Vikiliksa u specijalnoj samici

Članovi parlamentarne grupe „Sloboda za Džulijana Asanža" apeluju na američkog predsjednika Džozefa Bajdena da „jednom zauvijek okonča postupak izručenja započet pod prethodnom administracijom Donalda Trampa i da zaustavi progon osnivača Vikiliksa".

Džulijan Asanž je više od dvije godine u "uslovima sličnim mučenju" u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem Belmarš u Londonu. Uprkos kritičnom zdravstvenom stanju, 3. jul, svoj 50. rođendan mora da provede u specijalnoj izolaciji, u samici.

Foto: Poslanica Sevim Dagdelen, novinar Ginter Valraf i bivši ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, 2020.

Istovremeno, ova inicijativa poziva kancelarku Angelu Merkel da oko predstojeće posjete Vašingtonu „odlučno" radi na okončanju progona Džulijana Asanža i da insistira na poštovanju slobode štampe i izražavanja.

„Tim prije što se pokazalo da su važni dijelovi optužbi na kojima se temelji američka optužnica očigledno izmišljeni", naglasila je političarka Ljevice Sevim Dagdelen.

Skandalozno podrivanje vladavine prava

Slobodni demokrata Đir-Sarai kritikuje odbijanje puštanja Asanža uz kauciju kao „ustavni i humanitarni skandal s obzirom na teške zatvorske uslove".

Američka administracija predsjednika Bajdena trebalo bi da iskoristi priliku da i po ovom pitanju „potpuno ostavi Trampovu eru", dodao je demohrišćanin Frank Hajnrih.

Odnos prema Asanžu ni na koji način nije u skladu sa vladavinom zakona, kaže socijaldemokrata Frank Švabe. „Drama" mora odmah da se prekine, zbog lošeg zdravlja osnivača Vikiliksa.

Poslanica Zelenih Margit Štump rezimira apel: Ako SAD i zapadna zajednica država žele uvjerlljivo da se zalažu za zaštitu slobode štampe i vladavine zakona, moraju da prestanu da na primeru Asanža pokazuju kako izgleda progon neprijatnih novinara. Kriminalizacija istraživačkog novinarstva, koje je u slučaju Vikiliksa na vidjelo iznijelo jezive ratne zločina, mučenja i skandaloznu korupciju, „ne samo da slabi demokratiju i vladavinu zakona, već i podriva povjerenje ljudi u javne institucije".

Vjenčanje u zatvoru?

Protest se nastavlja i u Velikoj Britaniji. U četvrtak je u znak protesta brod na kojem je pisalo - sloboda za Asanža  - plovio Temzom blizu londonskog parlamenta i američke ambasade.

Foto: U sredni Stela Moris sa advokaticom Asanža Dženifer Robinson

Na brodu je bila i njegova vjerenica i majka njihove djece, Stela Moris. Njih dvoje žele da se vjenčaju što prije. Po mogućnosti na slobodi, ali ako mora - onda i u zatvoru.

Izvor: DW/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter