Hoće li posle podrške za krađu izbora -strani faktor u BiH- podržati Dodiku i zabranu slobode govora? (Video)


Hoće li posle podrške za krađu izbora -strani faktor u BiH- podržati Dodiku i zabranu slobode govora? (Video)

Direktan udar na slobodne medije - Dodik zaprijetio novim Zakonom o kleveti.

Još dok je formalno bio član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je najavio donošenje Zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti i jezika mržnje, ali i uvođenje krivične odgovornosti za klevetu. Kleveta je do sada u RS tretirana prema Zakonu o zaštiti od klevete, a predviđene kazne su bile novčane. Iz medijskog sektora poručuju da je ovo direktan udar na nezavisne medije i kritičko iznošenje stavova.

Milorad Dodik ponovo zloupotrebljava svoju funkciju. Ovaj put Dodik je poručio da će do kraja godine biti usvojene izmjene zakona o širenju lažnih vijesti, jezika mržnje i kriminalizaciji klevete. Sve je to potvrdio u Parlementu Srpske nakon polaganja zakletve i preuzimanja funkcije predsjednika RS.

 “Uvešćemo zakon o lažima i klevetama i ostalo što bude trebalo, oni će biti rigorozni Nije problem da govorite istinu i svakom treba omogućiti ali ova količina laži podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva. Ove godine ćemo to uraditi veoma brzo nek se buni ko hoće a vjerovatno ćemo donositi još neke rigorozne zakone”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS  datum 15.11.2022. u Parlamentu Srpske.

Novinari u Republici Srpskoj su protiv kriminalizacije klevete jer je to u suštini vraćanje tog krivičnog djela u Krivični zakonik, što je opasnost za sve one koji ne misle kao vlast. To znači da se ide u smjeru uvođenja apsolutne cenzure u RS i kontrole svake kritike.

“Ako se usvoji taj zakon da trebamo zaboraviti na slobodu medija tu nema nikakvih izgovora ako će ova vlast ovakva koja već ima takav odnos prema novinarima neprijateljski odlučivati šta je kažnjivo a šta nije a ona to može jer Milorad Dodik ima većinu onda možemo zaboraviti na slobodu medija”, kaže Aleksandar Trifunović, novinar i urednik portala Buka.

Medijska zajednica osuđuje ovakav način nametanja zakona kojem je očigledno cilj zatvarati neistomišljenike i spriječiti svaku slobodu govora i misli.

Ovo nije samo opasnost za novinare i medijsku zajednicu nego i za sve građane u RS koji drugačije misle, ili iznose svoje mišljenje na društvenim mrežama jer vrlo lako mogu doći na udar ovog zakona, pa čak završiti u zatvoru.

 “Cilj je podstaći autocenzuru u medijima spriječiti novinare da istražuju i pišu i kontrolisati sve sfere života kao što već kontroliše SNSD i Milorad Dodik.Oni zapravo ne žele da zaštite građane nego establišment na vlasti i da na taj način spriječe bilo kakvu kritiku i pisanje o njihovim poslovima koje rade za stranačke i lične interese”, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba.

Više puta se pokazalo da su odluke Milorada Dodika, ili Izvršnog komiteta SNSD-a bile ispred republičkih institucija. Zato se postavlja pitanje da li Dodik na taj način uzurpira Ustavom zagarantovana ovlašćenja predstavnika institucija izvršne i zakonodavne vlasti.

“To vodi u jedan politički gangsterizam to je ponašanje političkog razbojnika on sad želi sankcionisati medije i pooštravati propise u odnosu na novinare i medije i želi apsolutnu kontrolu ja procjenjujem da će on u ovom mandatu izgubiti kompas i da će ići u obračun sa svojim neistomišlenicima jer se dokopao i ovog mandata. Šta on poručuje svojim pristašama da novinare koji ga kritikuju ili govore protiv njega i otkrivaju afere sutra na ulici šta šamaraju razbijaju šta?”, kaže Domagoj Margetić, novinar.

Naši sagovornici kažu da ostaje nejasno da li će se kažnjavanje širenja lažnih vijesti odnositi i javne emitere i koje će kazne biti propisane.

Da li će se Zakon o sprečavanju govora mržnje ili klevete odnositi i na predstavnike vladajuće koalicije u Srpskoj ili će se, kao i sve do sad, primjenjivati selektivno, odnosno kako vladajućima odgovara.

 

Foto naslovna: V. Ševčuk
Video: BN Televizija/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter