Hoće li se ponoviti izbori u Doboju i Srebrenici

Hoće li se ponoviti izbori u Doboju i Srebrenici

Glasovi bh. građana koji su glasali u Generalnom konzulatu u Minhenu nisu prebrojani, pošta nije stigla na vrijeme

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na jučerašnjoj sjednici utvrdila je konačne rezultate lokalnih izbora u BiH za sve općine i gradove, osim Srebrenice i Doboja.

- Nakon završenih aktivnosti centra za brojanje, prijedlog je da se donese odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH 2020. godine, i to za 64 općinska vijeća u FBiH, 55 skupština općina u RS, 119 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 6 skupština gradova u RS, 21 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Distrikta Brčko u BiH - pojašnjeno je.

Istaknuto je da će za načelnika općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica te gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja rezultati biti utvrđeni naknadnom odlukom po stjecanju uvjeta za utvrđivanje izbora.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar kazao je da politički subjekti mogu podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasova u naredna tri dana. Rekao je i da pošta iz Minhena do dana potvrđivanja rezultata nije stigla u glavni centar za brojanje. Iz CIK-a su za „Avaz“ potvrdili da su za glasanje u Generalnom konzulatu u Minhenu bila registrirana 134 birača.

Bivši član CIK-a Vehid Šehić za „Avaz“ je kazao da je ovakva odluka neophodna kako bi stranke mogle podnijeti zahtjeve za ponovno brojanje glasova na određenim biračkim mjestima.

Krađa identiteta
- Kad su u pitanju Srebrenica i Doboj, CIK po službenoj dužnosti vodi određene postupke za utvrđivanje nepravilnosti, a paralelno se vodi i krivični postupak vezano za Srebrenicu. Teško je reći do kakvih činjenica će doći CIK, ali ukoliko utvrdi da su nepravilnosti utjecale na rezultat, onda je neminovno ponavljanje izbora - kazao je Šehić. 

Govoreći o glasanju putem pošte, Šehić smatra da ovaj segment dovodi u pitanje integritet izbornog procesa, a uzmemo li u obzir da određeni materijal nije stigao na vrijeme i nije prebrojan, te da su i ranije utvrđene krađe identiteta.

- Ne znam na koji način će CIK razmatrati činjenicu da iz konzulata u Minhenu nije stigao izborni materijal, može li to utjecati na rezultat izbora, sve su to činjenice koje mogu utjecati na konačnu odluku CIK-a - istakao je Šehić. E. HALIMIĆ

Pobjeda SDA u Ilijašu
Tijesna utrka vodila se i za načelnika općine Ilijaš. Kandidat četvorke Amar Dovadžija već je ranije proglasio pobjedu. Ipak, prema novim rezultatima, on ima 4.977 glasova, dok kandidat SDA Akif Fazlić ima 5.023. Nevažećih listića bilo je 4,42 posto. 

Jedan glas
Nakon finalnog brojanja, kandidat SDA Zijad Kulanić pobjednik je izbora za načelnika Kalesije sa 5.580 glasova ispred Seada Džafića (NBL), koji je imao 5.579 glasova.


Izvor: avaz