Hoće li se konačno reagovati kroz smanjenje poreza - Cijene -divljaju-, Robne rezerve ne postoje, vlast ćuti

Hoće li se konačno reagovati kroz smanjenje poreza - Cijene -divljaju-, Robne rezerve ne postoje, vlast ćuti

Zbog stalnog rasta cijena na svjetskom tržištu, prije svega energenata i dolaska zimske sezone, vrlo izvjesno je da će cijene u BiH dodatno rasti, iako su već sad na rekordnom nivou. Istražili smo da li je došlo vrijeme da donosioci odluka u BiH konačno reaguju i kroz smanjenje poreskih opterećanja zaustave divljanje cijena.

Da bi se kriza u ovoj situaciji ublažila, potrebno je aktivirati Robne rezerve, koje u Republici Srpskoj ne postoje još od 2017.godine.

Njihova osnovna uloga bila bi da u posebnim uslovima intervenišu i pomognu privredi i stanovništvu. Ministarstvo trgovine i turizma Srpske zaduženo je za interventne nabavke.

Međutim, iz ovog ministarstva ranije je saopšteno da Vlada Srpske donosi Odluku kojom proglašava postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu, a finansijska sredstva za interventne nabavke se obezbjeđuju iz budžeta Srpske. 

"Kada govorimo o sredstvima, Budžet Republike Srpske je u ovom trenutku stabilan i u slučaju uočenih poremećaja i donošenja Odluke kojom se proglašava postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu, u budžetu postoje sredstva kojima bi se realizovale interventne nabavke u skladu sa odredbama ovog Zakona", saopšteno je iz ministarstva trgovine i turizma.

Ako sredstva postoje, postavlja se pitanje zašto država ne reaguje. Iako je Vlada Srpske početkom novembra ove godine donijela odluku da smanji marže na osnovne životne namirnice u maloprodaji sa 10 na 8 odsto, to neće značajno doprinijeti uštedi građana.

Preciznije, na utrošenih 100 KM Vlada je svojim građanima uštedila dvije marke, što nije dovoljno ni za litar jogurta koji u marketima košta u prosjeku 2,2 marke. Međutim, kažu ekonomisti, treba imati u vidu da ograničavanjem marže vlast ne može kontrolisati cijenu proizvoda.

„Očekujem od vlasti da jasno izađu pred građane i kažu da li nešto jasno mogu žele da urade ili ne razmišljaju o tome jer tako sve djeluje. Postoji odredba zakona koja njima daje mogućnost da utiču a trpe građani jer cijene će rasti za više od onog koliko bi bilo realno da svako u lancu snabdijevanja podigne cijenu jer to rade firme u lancu snabdijevanja podižu cijene za malo jer svako gleda u ineresu da namakne profit“, kaže Jelena Trivić, ekonomista.

Poskupljenja više nisu tiha, a potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec skuplja je i za nekoliko stotina maraka.  Od nadležnih institucija se očekuje da urade analizu i zaustave rast cijena. To je i incijativa Saveza sindikata koje je uputilo Vladi Srpske, da se smanje marže i utiče na kontrolu cijena na tržištu. 

„Evidentno je da rastu cijene onih proizvoda i usluga koje jesu svakodnevna potreba svakog domaćinstva da bi smo obezbijedili osnovne potrebe, ako pogledamo isti period prošle godine cijene goriva su padale ali  nije došlo do pada cijena ostalih proizvoda usluga već su cijene stihijski neopravdano rasle“, kaže Božana Radošević, Savez sindikata RS.

I privrednici se bore za opstanak na tržištu jer su suočeni sa nekoliko različitih kriza istovremena što utiče na njihovu konkurentnost, kažu u Privrednoj komori. Ističu da sve ono što se dešava na svjetskom tržištu na kraju se odrazi i na poslovanje naših privrednika.

„S obzirom da smo mi mala ekonomija na kraju se odrazi na cijenama u maloprodaji i vrlo teško imamo mogućnost da i mi reagujemo i amortizujemo sve te udare koji dolaze s vana, jedan od načina kako možemo bile bi i robne rezerve kojih nažalost nemamo ali da imamo mogli bi smo reagovati bar da ublažimo ovakvu situaciju kad su u pitanju pojedine cijene pojedinih proizvoda“, kaže Vladimir Blagojević, Privredna komora RS.

Iako su plate i penzije u Srpskoj neznatno porasle, činjenica je da poskupljenja u toj trci nose titulu stalnog pobjednika.Ono što je sigurno je to da će sve posljedice ponovo snositi krajnji potrošač, kojem je novčanik ionako već poluprazan i koji jedva sastavi kraj s krajem svakog mjeseca. Zato ne iznenađuje činjenica da građani BiH odlaze u inostranstvo, i to doslovno, trbuhom za kruhom.

 

Video: BN TV Info/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter