Hoće li ovo biti jedini način putovanja po EU?


Hoće li ovo biti jedini način putovanja po EU?

S početkom vakcinisanja u Evropskoj uniji, sve je više država članica počelo razmišljati o tome kako vratiti slobodu kretanja u schengenskom području, koje je trenutno strogo ograničeno mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

Sljedeće sedmice, u videokonferenciji o vakcinisanju i suzbijanju epidemije, europski čelnici također će razgovarati o idejama kako omogućiti jednostavnije i lakše putovanje cijepljenim protiv covid-19 unutar EU.
 
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis  je predstavio svoju ideju u  pismu evropskim liderima. Prema njegovoj ideji  potrebno je izdavanje posebnih putnih isprava kojima se dokazuje da je nosilac vakcinisan protiv koronavirusa, što bi mu omogućilo da prijeđe evropske granice bez podnošenja zahtjeva za jednosedmičnim ili dvosedmičnim karantinom.

Ovaj put u EU, u skladu s pravilima svake pojedine članice, čeka sve one koji prilikom ulaska u zemlju s područja s visokim rizikom nedavnim testom ne mogu dokazati da nisu zaraženi.

Micotakis, čija je zemlja prošle godine pretrpjela pad od više od 70% u turističkom sektoru, želi da se članovi što prije dogovore o sadržaju takve potvrde i da svima olakšaju prelazak evropskih granica. Međutim, ideja nema opću potporu zbog niza zabrinutosti. Jedno je da bi takav dokument i koristi povezane s njim mogle dovesti one koji još nisu vakcinisani ili, na primjer, odbijaju vakcinu, u neravnopravan položaj.

Ostaje li upitno može li se postići sporazum o takvom generalno priznatom sertifikatu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podržava izdavanje potvrde o vakcinisanju, koja bi bila dobro prepoznata u cijeloj EU. Međutim, još nije izdalo mišljenje o tome koja će prava steći imatelj takve potvrde. Biće potrebna rasprava između članica EU, ali kako je grčki ministar turizma Haris Theoharis kasnije objasnio na Micotakisov prijedlog , putovnica o cijepljenju neće biti uvjet za ulazak u Grčku. Razlika bi bila u tome što bi oni koji bi imali certifikat mogli ući bez ograničenja, a ostali bi morali napraviti test na koronavirus.

Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon (S&D) upozorava da se izdavanje takvih dokumenata snažno dijeli i s EU-om, iako su neke države članice za njih .

– Mogli bi izazvati diskriminaciju. Pitanje zaštite privatnih podataka i temeljnih ljudskih prava također je ključno  – rekla je Tanja Fajon.

Izvor:buka